"Meddelarfriheten måste gå först"

Kommunen måste bli tydligare i sin information om vad som gäller för anställdas kontakter med medierna. Det får inte råda något tvivel om att meddelarfriheten går först.

Var observant. Det manar kommunalrådet Jonas Segersam (KD), som tycker det är OK med stöd till de som behöver.

Var observant. Det manar kommunalrådet Jonas Segersam (KD), som tycker det är OK med stöd till de som behöver.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-11-29 06:30

Det säger kommunalrådet Erik Pelling (S) efter kritiken från Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor vid Uppsala universitet. Spangenberg anser att Uppsala kommun agerar i strid med grundlagen och meddelarfriheten när kommunen går ut med information till de anställda att kontakta chefen eller pressavdelningen när medierna ringer. Han hänvisar till JO som kritiserat flera kommuner som gjort det.

– Vi tar kritiken på största allvar. Pressavdelningen måste fundera på om man måste bli tydligare i sin information till de anställda.

Vilka åtgärder kommer ni att vidta?

– Jag förutsätter att pressavdelningen tar till sig av kritiken och ser till så att deras information inte misstolkas.

Samtidigt säger Erik Pelling att avsikten inte är att tvinga kommunanställda att prata med chefen eller informationsavdelningen när pressen tar kontakt. Informationen ska fungera som en hjälp till anställda som känner sig osäkra inför mötet med medierna.

LÄS MER: "Kommunens medieplan strider mot grundlagen"

En medarbetare som vill vara anonym mejlar dock UNT och berättar att hen upplever att både arbetsledning och kommunikationsavdelning signalerar att ”vi som tjänstemän inte ska uttala oss utan att informera chef samt kommunikationsavdelning”.

Presschef Erik Boman sade i gårdagens UNT att kommunen vill avgöra vem som är bäst lämpad att svara, vem som är expert. Då kan väl inte den enskilde avgöra själv?

– Pressavdelningen kan inte förbjuda någon att prata med medierna, om det får det inta råda något tvivel. Och det är absolut förbjudet att försöka hindra eller kritisera medarbetare som uttalar sig, säger Erik Pelling.

Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan som tidigare kritiserat de rödgröna för att försöka begränsa informationen anser visserligen att det är naturligt att pressavdelningen agerar stödfunktion.

– Men det är en helt annan sak om man kommunicera ut något som kan uppfattas som att de anställda inte får prata med pressen. Då har de misslyckats, säger han.

Mohamad Hassan tycker sig se en tendens till uppstyrning av informationen sedan de rödgröna tog över makten i Uppsala.

– Informationsenheten har bland annat gått in och förbjudit medierna att vara med när föräldrar träffat tjänsteman i nedläggningsfrågor som rör skolan. Man vill också gå in och styra formen för de politiska uttalandena. Jag tycker det måste finnas en spontanitet i det politiska samtalet, säger han.

Kristdemokraten Jonas Segersam är inte lika kritisk till informationsenhetens kritiserade budskap till medarbetarna.

– Det är inte så konstigt om de strävar efter att ge dem stöd. Det tycker jag inte strider mot meddelarfriheten. Men man måste vara observant så att inte medarbetarna uppfattar det som att de måste gå till chefen för att prata med pressen, säger han.

Fakta Så fungerar meddelarfriheten

Meddelarfriheten är en grundlagsskyddad rätt att utan konsekvenser lämna vilken information och vilka uppgifter som helst till media eller författare för offentliggörande. Det innebär att uppgiftslämnaren skyddas mot åtal.

Samtidigt innebär meddelarskyddet ett förbud att efterforska vem uppgiftslämnaren är. För anställda inom offentlig sektor innebär det ett arbetsrättsligt skydd och de ska inte riskera negativ behandling och kritik från arbetsgivaren. Privat anställda ”whistleblowers” har ett svagare skydd.

Källa: Minilex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om