Lövsta kött hotas med straffavgift – igen

Livsmedelsverket ålägger återigen Lövsta kött AB med böter. Återkommande problem med hygienrutinerna kan tvinga företaget att böta 10 000 kronor – per vecka – tills problemet är åtgärdat.

Återigen hotar Livsmedelsverket slakteriet med betydande straffavgifter.

Återigen hotar Livsmedelsverket slakteriet med betydande straffavgifter.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2018-09-23 15:00

I april 2017 fick Lövsta kött AB ett vite av Livsmedelsverket. Vid inspektioner hade det bland annat visat sig att det slarvades med rengöring av redskap. Företaget kunde inte säkerställa det lagstadgade kravet att utrustningen för desinfektion av redskap höll en temperatur på minst 82 grader.

Problemet med rengöring av redskapen åtgärdades. Men i början av 2018 landade ändå en böteslapp om 30 000 kronor på Lövsta kötts skrivbord, efter att företaget inte åtgärdat de trasiga golv och väggar som myndigheten uppmärksammat under inspektionen 2017, samt för att Lövsta kött förvarade livsmedel i trasiga plastpåsar.

Efter att företaget betalat notan i början av 2018 sa företagets dåvarande vd, Jesper Gunnarsson Berg, till UNT att "alla brister är nu åtgärdade".

Men nu, ett drygt halvår senare hänger återigen böteshotet över slakteriet utanför Uppsala. Livsmedelsverket har utfärdat ett nytt vite. Och anledningen är återigen slarv med rengöring av redskap. Vid en ny inspektion har det ännu en gång uppmärksammats att fyra av sterilisationerna på linjen för nötköttskreatur inte höll tillräckligt hög temperatur – samma problem som föranledde vitet under 2017.

Det förra vitet var 10 000 kronor per månad. Nu skärps det. Eftersom företaget inte lyckats åtgärda problemet på ett hållbart sätt blir nu straffet i stället 10 000 kronor per vecka tills problemet är åtgärdat.

Lövsta kött AB har nu investerat i nya delar för att säkerställa att sterilisatorerna ska hålla måttet, uppger Lövsta kött AB:s vd Gustav Blomster.

– Vi är väldigt noggranna med hygienen vill jag framhålla. Det är olyckligt att de här sterilisatorerna inte fungerade under de här tillfällena (inspektionerna reds.anm.) och vi har nu vidtagit åtgärder för att åtgärda problemet.

Ni fick ett vitesföreläggande 2017 för samma problem. Vad är det som är så svårt att åtgärda?

– Efter att vi åtgärdat det då fungerade de tre månader i rad, varpå Livsmedelsverket avskrev ärendet. Sedan har det uppstått nya problem och vi har investerat i nya delar som ska säkerställa att utrustningen fungerar under kommande inspektioner. Sedan augusti fungerar utrustningen som den ska.

Om inte Livsmedelsverket anser att åtgärderna är tillräckliga kommer företaget från och med den första oktober få böta 10 000 kronor per påbörjad kalendervecka tills problemet är löst.

"Vite" – vad är det?

Om ett företag åläggs med vite blir företaget bötesskyldig om det inte rättar sig efter myndighetens beslut.

Vitesförfarandet består av följande steg:

Myndigheten fattar ett vitesbeslut som förenas med vite.

Den enskilde delges vitesbeslutet.

Myndigheten kontrollerar om den enskilde följt beslutet.

Om beslutet inte följts kan myndigheten ansöka om utdömande av vite hos domstol.

Domstolen avgör om vite ska utdömas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om