Krönika: "Fejk, fakta och förnedring"

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika.2017-12-31 06:00

Det räcker att titta på Språkrådets lista över så kallade nyord, som påpassligt presenteras i mellandagarna varje år. Åtminstone fyra av orden beskriver en förändring som just nu pågår i medielandskapet, och som varit högst påtaglig under 2017.

Året började med det nya begreppet ”alternativa fakta”, som myntades i januari av den amerikanske presidenten Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway. Detta som ett sätt att försvara en uppenbar lögn om hur många som egentligen bevistade presidentens installation i januari.

Uttalandet fick inte bara försäljningen av George Orwells dystopiska roman ”1984” att skjuta i höjden. Trump-regimens förhållande till ”sanning” gav också upphöjd legitimitet åt de kollapsteoretiker som tidigare fått hålla till godo med ryggdunkningar från likasinnade i internets mörkaste vrår. De åsiktsfiltrerade hörn av nätet som olämpligt nog kallas ”alternativa medier”.

Begreppet ”alternativa fakta” fick en uppföljare i Donald Trumps egna återkommande anklagelser om ”fejkade nyheter”, kring all medierapportering som inte gynnade hans intressen. De återkommande attackerna på seriösa nyhetsrapportörer har ställt frågan om oberoende medier på sin spets.

Man behöver inte åka långt från Sverige för att hitta liknande förhållningssätt till medier hos sittande regimer, till exempel i Polen och Ungern. Även i Sverige har ledande politiker i ett av våra största partier gett uttryck för samma bristande respekt för fria medier, och till UNT kommer åsikten i det närmast dagligen från klimatförnekare, vardagsrasister och kommentarfältskonspiratoriker.

Det leder fram till nyordslistans tredje ord: ”postfaktisk”. Ett underbart begrepp som fångar en mindre underbar tidsanda där argument i ökad utsträckning baserar sig på åsikter och känslor istället för på objektiva fakta. Vad som är sant eller inte spelar mindre roll. Det klär en lärostad som Uppsala extra dåligt.

Det fjärde nyordet: "metoo". Det är bara att konstatera att mediebranschen har stått i centrum. Dels på egna usla meriter, dels tack vare en omfattande, välgörande och förhoppningsvis omdefinierande rapportering om de utbredda och systematiska kränkningarna mot kvinnor i alla branscher.

Det är dags att ta ställning till vilket samhälle vi vill ha. Det är min övertygelse att en seriös lokal tidning som UNT har en plats i den goda demokratin. I morgon börjar valåret och vi kommer att fortsätta hålla isär åsikter och fakta.

Alltid med största respekt för alla människors lika värde.

Låt oss hoppas på ett gott nytt år!

Fotnot: Nästa helg publiceras krönikan ”Året som kommer”.

Krönika: Året som gått

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om