Hundratals nya bostäder samt butiker, förskolor och arbetsplatser är tänkt att ersätta de kontorshus som byggdes för länsstyrelsen, Skatteverket och Livsmedelsverket i kvarteret Hugin, mellan Dragarbrunnsgatan och Östra Ågatan. Länsstyrelsen har redan flyttat ut, övriga väntas lämna på sikt. Fastighetsägaren Vasakronan vill riva husen och ersätta dem med myllrande stadskvarter. UNT har tidigare rapporterat om de stora planerna.
Förslaget möts knappast av något ramaskri bland dem som lämnat sina synpunkter under vårens samråd. På risklistan finns bland annat sämre luft och buller från trafiken men flera är i grunden positiva till planerna. Skarpast kritik kommer från föreningen Vårda Uppsala som vill att kontorshusen bevaras. De är enligt föreningen exempel på "högklassig arkitektur från 1970-talet" som spelar en avgörande roll för miljön kring Kungsängstorg. Hållbarhetsskäl talar också mot en rivning, enligt föreningen.
Uppsala handelskammare anser tvärtom att kontorshusen tjänat ut sin roll och att byggplanerna öppnar för mer stadsliv och verksamheter. Inom få år kommer kvarteret att upplevas som en del av centrala Uppsala, enligt remissvaret.
Länsstyrelsen vill att kommunen tydligare redovisar vilka delar i kvarteret som är värda att bevara. Myndigheten slår också fast att det kan behövas åtgärder för att klara buller- och luftnormer i området, när trafiken väntas öka. På flera platser kan marken vara förorenad av äldre verksamheter, dessutom finns stor risk för översvämning. Mer utredning behövs för att räta ut frågetecknen, enligt länsstyrelsen. Även kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd pekar på att nya hus måste planeras så att miljönormerna uppfylls.
Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd (UPS) efterlyser planering för äldre i området. Kvarteret är enligt UPS idealiskt för olika typer av äldrebostäder men planförslaget är ett "typexempel på stadsplanering utan äldreperspektiv", enligt rådet. Kommunens äldrenämnd konstarerar att det krävs beredskap för fler vård- och omsorgsboenden i centrala lägen.
Boende i grannkvarteren vill bland annat att nya hus får en maxhöjd på sju våningar, att fler lekplatser anläggs och att mer görs för cykeltrafiken.
Plan- och byggnadsnämnden får nu ta ställning till eventuella justeringar i programförslaget innan det sänds ut på slutlig remiss. När programmet godkänts kan de första detaljplanerna tas fram för kvarteret. Fastighetsägaren har räknat med byggstart tidigast under 2021.