Krisläge för Tämnaren

Sjön Tämnaren har krympt till minimala volymer och boende längs dess stränder är oroade.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-07-12 21:13

– Tittar man ut över sjön ser man stora, bruna fläckar där sjöbotten är framme, säger Ulf Nygren, tidigare ordförande men numera revisor i intresseföreningen Tämnarens vatten.

De låga vattennivåerna har varit återkommande under många år, men nu upplever boende i området att problemet förvärrats. Båtar ligger på torra land längre och längre upp på stränderna, allt eftersom vattnet drar sig tillbaka.

– Så här har vi inte sett sjön på de 8-9 år som vi bott här. Politikerna måsta våga fatta beslut om att inte tappa mer vatten från Tämnaren, säger Ulf Nygren.

Enligt länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för Tämnaren, beror dagens låga vattennivåer till största del på rådande naturförhållanden. Framför allt är det extremt lågt grundvatten, hög avdunstning och minimal tillrinning som skapar problem.

– Även om man inte skulle tappa något vatten alls från sjön, skulle det inte gå att höja vattennivåerna som läget är just nu. Den fylls helt enkelt inte på snabbt nog, säger Gunilla Lindgren, vattenhandläggare på länsstyrelsens miljöavdelning.

Men även en dom i Mark- och miljödomstolen påverkar i högsta grad Tämnarens vatten. Vattendomen, som kom 1977, bestämmer än i dag hur sjöns nivåer ska regleras och då har även omkringliggande jordbruk tagits i beaktning.

Den reglerar även hur mycket vatten som Uppsala Vatten får överleda från sjön till Fyrisån, vidare att infiltreras i Uppsalaåsens grundvattenmagasin och efter rening förse Uppsalaborna med dricksvatten. Uppsala Vatten har tillstånd att tappa 15 miljoner kubik om året från Tämnaren, men ligger just nu på omkring 2 miljoner kubik.

– Vattennivåerna som bestäms av domen följs exemplariskt. Problemet är att sjön övergöds samt blir grundare och senare i sommar kan det bli så att lägsta nivån nås. Vattendomen behöver ses över och anpassas efter dagens förhållanden, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för vattenfrågor vid Uppsala kommun.

Hur in- och utlopp regleras är en bidragande faktor till vattennivåerna, men så är även snöfattiga vintrar och uteblivna vårfloder. Tämnaren är dessutom övergödd, vilket leder till hög växtlighet, som sedermera faller ner till sjöbotten där sediment bildas och gör sjön grundare.

– Från kommunens sida skulle vi gärna se att man sparar mer vatten i Tämnaren vintertid, men det är inte enligt vattendomen. När den kom 1977 så höjdes förvisso vattennivån en halvmeter, men det fanns en annan syn om miljö och lantbrukets behov än idag, säger Maria Gardfjell och fortsätter:

– Vi har därför föreslagit att länsstyrelsen tillsammans med kommunerna ska driva på för en bättre reglering, men det är inga lätta frågor. Vi behöver en långsiktig planering för dricksvattenfrågorna, för miljön i våra sjöar och vattendrag men även för att anpassa vattenflöden till klimatförändringarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!