Kommunen städade bort konstverk

Den internationellt kända konstnären Clark Lunberry hade bjudits in för att föreläsa och skapa en installation i Svandammen. Men kort därpå försvann verket – kommunen trodde att det var skräp. ­

Clark Lunberrys installation placerades i och omkring Svandammen, men misstogs för skräp och städades bort.

Clark Lunberrys installation placerades i och omkring Svandammen, men misstogs för skräp och städades bort.

Foto: Christine Richter

Uppsala2018-09-18 16:44

Clark Lunberry har gjort sig känd för att skapa poesiinstallationer med såväl vatten som luft som fond. I början av veckan var konstnären, författaren och akademikern inbjuden av Uppsala universitet för att hålla en föreläsning om sin konst. Under besöket skulle han även skapa en installation i Svandammen på temat framträdelse/försvinnande.

Mats Rosengren, professor i retorik vid Uppsala universitet, var den som bjöd in Lunberry. Han berättar att konstnären under söndagseftermiddagen placerade de karaktäristiska textremsorna i själva dammen och färdigställde verket genom att lägga broschyrer på bänkarna kring dammen. Broschyrerna låg i påsar som skydd mot fukt, och för att de inte skulle blåsa bort hade stenar med texten "Read. Observe. Return." placerats ovanpå dem.

Installationen blev dock inte långvarig på platsen:

– Under måndagen hade broschyrerna plockats bort, och stenarna låg utspridda på marken, säger Mats Rosengren.

Installationen var då fortfarande kvar i vattnet. Men några timmar senare hade även den städas bort. Först efteråt kontaktade kommunens parkförvaltning polisen. De fick då veta att installationen hade beviljats tillstånd och att ett misstag hade begåtts.

– När vi hördes av var de helt förkrossade och ville hjälpa till att återställa verket. Men det är inte så enkelt att göra det, säger Mats Rosengren.

Han är aningen förvånad över hur verket kunde missuppfattas på det sättet:

– Men troligtvis är det någon som har ringt parkförvaltningen och sagt att det ligger skräp i Svandammen. Den informationen påverkar ju vad man ser: de ser förmodligen inte att det är konst när de har fått höra att det är skräp.

Trots att det hela kan ses som ett misslyckande tycker Mats Rosengren att händelsen väcker intressanta frågor:

– Det finns många sätt att förstå det som har hänt. Oavsett vad så lägger det intressanta perspektiv på verket, det handlar ju om vad vi ser och vad vi inte ser.

Vi har sökt parkförvaltningen utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!