Ansökan har mött kritik från bland annat boende och Uppsala kommun under den cirka sex år långa processen. Den 26 oktober 2016 lämnade Swerock in sin ansökan till mark- och miljödomstolen. På torsdagen gav alltså domstolen sitt klartecken.
– Det är klart jag blir besviken. Man har inte tagit någon som helst hänsyn till oss som bor här och de kommer ju att spränga 300 meter ifrån där vi bor, säger Ulla Gustafsson som tillsammans med sin man Per-Anders kritiserar beslutet.
De boende i närområdet har länge oroats över kommande bullernivåer, lastbilstrafik samt påverkan på natur- och djurliv. Ulla och Per-Anders Gustafsson kommer att sitta ner med en jurist för att diskutera olika alternativ. De är kritiska till att man inte tagit hänsyn till att kommunen enhälligt sagt nej till bergtäkten.
– Vi kommer att sätta oss ner och fundera över om vi ska överklaga. Vi tycker inte att Swerock ska diktera villkoren, säger Ulla Gustafsson.
Yrkanden har även gjorts kring att det skulle vara onödigt med fler bergtäkter i området eftersom det redan finns ett flertal och därmed kan inte behovet styrkas. Lars Jergeby, boende och markägare i området, gav redan 2012 Swerock tillstånd till att bedriva bergtäkt på sin mark.
– Jag förstår kritiken och det finns motstridiga önskemål. Det stora behovet av krossad sten finns i Uppsala och det är också en fråga om hur långt man är beredd att transportera sten. Natursten är ändligt och en bristvara men berg finns det gott om, säger Lars Jergeby.
Han tror att processen kan vara klar till hösten.
– Vi visste att det skulle bli en process på många år och det är bra att man klarar ut alla problem och frågetecken. Jag har förståelse för närboende grannar som inte tycker att det är roligt. Vi får se hur det går, säger han.
Rödlistade och fridlysta arter har påträffats i området men domstolen anser att verksamheten inte kommer att innebära en risk för arternas bevarandestatus. Förekomsterna av arterna i verksamhetsområdet tillhör en mindre del av populationen.
Swerock har beviljats att bedriva bergtäkt av 12,5 miljoner ton berg under 25 års tid. Enligt beräkningar kommer man ta ut i genomsnitt 500 000 ton berg under ett normalår och upp till 800 000 ton under enstaka år. Bolaget beviljas därmed att bedriva verksamhet i den omfattning man önskat. Verksamhetsområdet omfattar totalt cirka 62 hektar.