Kaffe sänker cancerrisk

Kvinnor och män som dricker mycket kaffe löper mer än halverad risk för att insjukna i cancer i gallblåsan jämfört med personer som sällan eller aldrig väljer denna dryck.

Alicja Wolk

Alicja Wolk

Foto: Stefan Zimmerman

Uppsala2017-04-25 07:10

Den positiva nyheten för alla kaffeälskare visar en studie bland drygt 76 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, som publiceras i den välrenommerade cancertidskriften Journal of the National Cancer Institute, JNCI.

– Även om en studie som vår, i vilken deltagarna själva hade valt sina dryckesvanor, inte kan fastställa ett orsakssamband talar mycket för att kaffe verkligen kan ge ett skydd mot denna ovanliga men allvarliga cancerform, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet.

I utgångsläget besvarade kvinnorna och männen i studien en omfattande hälso- och livsstilsenkät, bland annat om sina mat- och dryckesvanor. När deltagarna besvarade enkäten var alla fria från cancer, men under de drygt 13 år som de därefter följdes upp upptäcktes cancer i gallblåsan hos 74 av dem.

När forskarna närmare granskade vilka som hade insjuknat fann de att denna cancerform var betydligt mindre vanlig bland kvinnorna och männen som hade uppgett att de var inbitna kaffedrickare jämfört med bland deltagarna som drack högst en kopp kaffe per dag eller inte drack kaffe alls.

– Trenden var att risken för cancer i gallblåsan fortlöpande sjönk med stigande kaffekonsumtion. För dem som drack mest kaffe, fyra koppar eller mer per dag, såg vi en statistiskt säkerställd mer än halverad risk för att insjukna i denna cancerform jämfört med för dem som drack högst en kopp kaffe per dag, säger Alicja Wolk.

Hur cancer i gallblåsan uppstår är till största delen okänt. Sedan tidigare är det dock känt att personer som drabbats av gallsten också löper kraftigt förhöjd risk att insjukna i gallblåsecancer.

– Eftersom flera välgjorda tidigare studier visat att kaffe minskar risken för gallstenssjukdom är det därför också ganska rimligt att kaffe skyddar mot cancer i gallblåsan. Kaffe minskar också så kallad oxidativ stress och har även en rad andra effekter som skulle kunna bidra till att minska cancerrisken, säger Alicja Wolk.

Utöver att pigga upp har kaffedrickande i flera studier under de senaste årtiondena kopplats till flera positiva hälsoeffekter, till exempel minskad risk för diabetes och levercancer, ja till och med förbättrade chanser att leva längre.

Är det dags att rekommendera dem som i dag bara dricker lite kaffe eller inget kaffe alls att av hälsoskäl börja dricka några koppar per dag?

– Ja, kanske det är dags. Redan i dag drack cirka 90 procent av deltagarna i vår studie två kaffekoppar eller mer per dag. Man kan nästan säga att kaffe är en nationaldryck i Sverige, säger Alicja Wolk.

Cancerform med dålig prognos

I Sverige får årligen cirka 200 personer diagnosen gallblåsecancer. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män.

Symtom på gallblåsecancer kan vara smärtor i buken, viktnedgång och gulsot.

De flesta fall av gallblåsecancer upptäcks när sjukdomen är så långt gången att den inte kan botas med en operation.

Sverige ligger i topp i världen när det gäller kaffedrickande. Bara cirka var nionde deltagare i den nya studien drack inte kaffe alls eller högst en kopp kaffe per dag och mer än var tredje deltagare drack fyra eller fler koppar kaffe per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!