"I värsta fall går det inte att stoppa"

Samtidigt som klimatförändringarna accelererar har det flyttat in en klimatskeptiker i Vita huset. Men experten Pär Holmgren tror att Donald Trump kan leda till något gott – och spår att Uppsala blir Sveriges nästa huvudstad.

Engagerad. Pär Holmgren började intressera sig för klimatfrågan som doktorand på Uppsala universitet. När han fick barn i mitten av 90-talet växte engagemanget – och oron. "Det var först när jag fick barn som det blev så självklart för mig att det ju är de här tre små barnen som kommer att få uppleva det där som jag pratar om på mina föreläsningar."

Engagerad. Pär Holmgren började intressera sig för klimatfrågan som doktorand på Uppsala universitet. När han fick barn i mitten av 90-talet växte engagemanget – och oron. "Det var först när jag fick barn som det blev så självklart för mig att det ju är de här tre små barnen som kommer att få uppleva det där som jag pratar om på mina föreläsningar."

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Klimatförändringar2017-01-28 12:45

Många skulle nog kalla det här en riktig skitvinter. Är det klimatförändringarnas fel?

– Delvis. Hur vädret blir en enstaka vinter beror främst på vindriktningar och lågtrycksbanor. Men den här typen av vintrar blir allt vanligare. 2016 var det varmaste uppmätta året hittills globalt och för första gången har värmerekord slagits tre år i rad, säger Pär Holmgren som är meteorolog och expert på klimatfrågor.

LÄS MER: Optimistens lista: Därför lyckas vi

LÄS MER: Pessimistens lista: Därför misslyckas vi

Kan man märka klimatförändringarna här i Sverige på fler sätt redan nu?

– Ja, förutom att det blir varmare har vi exempelvis vattenbristen i sydöstra Sverige förra året, som berodde på extrem torka. Det finns en stor risk att det blir jätteproblem även i år eftersom vi inte har några mängder snö att tala om som annars skulle kunna fylla på grundvattnet.

Och framöver, hur påverkas Sverige då?

– Stigande havsnivåer gör att många kuststäder i världen på lång sikt måste flyttas eller överges. I Sverige har vi en landhöjning från Stockholm och norrut, så vi kommer lite lindrigare undan. Men om några hundra år kommer Malmö, Göteborg och även Stockholm att drabbas hårt av stigande världshav. Jag brukar halvt på skämt säga att Uppsala kommer att bli Sveriges nästa huvudstad.

Hur orolig blir du av Trump?

– Trots allt är jag inte jätteorolig. Jag tror att det kommer att gynna miljörörelsen i USA att ha en sån tydlig motståndare, fler kommer att aktivera sig. Och när Trump inser att man kan tjäna mer pengar på elbilar än på kolgruvor och att USA:s näringsliv blir omsprunget av Kina, som satsar stenhårt på ny miljövänlig teknik, då kommer han förhoppningsvis att ändra sig.

Kan han dra sig ur Parisavtalet?

– Det där är nog lite som Brexit, ingen vet hur det i praktiken skulle gå till. Det kommer hur som helst att ta tid.

– Den största risken med Trump är nog att USA och Ryssland blir alltför bra kompisar och därmed möjliggör utvinning av olja i Arktis. Det vore helt förödande för vårt klimat.

Blir klimatförändringarna människans undergång?

– Nej, så långt tror jag inte det ska gå. Däremot kommer det att bli betydligt färre människor på planeten om vi misslyckas med att nå tvågradersmålet. Det kommer att leda till svält, stora folkvandringar och inbördeskrig. UNCHR har spått att om 30 år kommer det att finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar i världen. Alltså minst tio gånger fler än antalet flyktingar i dag.

Klarar vi tvågradersmålet?

– Jag kan faktiskt inte se i dag tillräckligt tydliga tecken på att vi skulle lyckas med det, eftersom det fortfarande planeras för att ta upp ännu mer olja, kol och naturgas. Vi måste få totalstopp för det.

Inträffar klimatförändringarna som man på 90-talet förutspådde?

– Det beror på vad man tittar på. Själv är jag överraskad över hur snabbt förändringarna i Arktis och Antarktis går. Det verkar som att de självförstärkande systemen vid polerna har startat tidigare än man trodde. När isarna smälter reflekteras inte längre solens strålar, utan absorberas av havet som därmed värms upp ännu snabbare. Men allvarligast är att vi ser tecken på att metangas, som påverkar växthuseffekten mycket mer än koldioxid, börjar frigöras från tundran och havsbotten. I värsta fall går detta inte att stoppa.

Kan man hoppas på att ny teknik hjälper oss?

– Ja, det är inte kört. Vi måste först och främst pronto sluta gräva upp kol, olja och naturgas. Och vi måste inom framför allt jordbruk och skogsbruk utveckla teknik som kan binda kol från atmosfären för att försvaga växthuseffekten. Allra enklast är att plantera skog.

Det här är ju verkligen jättehemskt.

– Ja. Och det är så sorgligt att inte fler människor har förstått det. Det är så orättvist också; det är vi som är födda på 1900-talet som orsakar klimatförändringarna, men det är våra barn och kommande generationer som får leva med konsekvenserna.

Vad kan man göra själv?

– Titta på sin egen klimatpåverkan genom att på klimatkontot.se svara på frågor om konsumtion och hur man bor, äter och reser. Utifrån det får man försöka välja sådant som är relativt enkelt men ändå gör stor påverkan. För de flesta i Sverige handlar det om att äta mindre kött och att flyga mindre.

På väg mot tre grader varmare?

De senaste 100 åren har medeltemperaturen ökat med cirka 0,9 grader. FN:s klimatpanel IPCC har slagit fast att människans påverkan ligger bakom merparten av ökningen.

Tvågradersmålet innebär att hålla temperaturhöjningen under två grader. Målet är satt utifrån vad som ansetts att människor och samhällen klarar att anpassas till. I Afrika har man dock länge sagt att deras smärtgräns ligger under två grader.

Med nuvarande löften om klimatpolitik från världens länder är vi (enligt climateactiontracker.org) på väg mot cirka 2,5-3 grader.

Stigande temperaturer gör att vegetationszonerna sakta men säkert flyttar norrut med i genomsnitt en meter per timme eller en knapp mil per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!