På torsdagskvällen 8 december var Anette Örtenberg och hennes tre barn på plats i Saluhallen för att äta gott och se Wallmans salongers show.
– Jag hade gått nedför trappan för att hämta dessert när jag träffade en väninna. Vi pratade en kort stund innan allt plötsligt började snurra. Sen minns jag inget mer, berättar hon sittande i sjukhussängen i sitt rum på 50 F på Akademiska sjukhuset.
Det som hände var att hennes hjärta plötsligt slutade slå. Hon föll handlöst i stengolvet och undvek med en hårsmån att slå huvudet i en pelare.
– Min väninna har berättat att hon stod handfallen en kort stund innan hon lade mig i framstupa sidoläge så att jag kräktes lite.
Enligt väninnans minnesbilder var det "en överförfriskad herre" som ringde 112. Personal på Hyllan/Saluhallen ropade: "Kan någon hjälpa till". Uppgifterna går sedan i sär om vilka som gjorde vad i den kaosartade situationen. Efter några minuter kom ambulanspersonalen och satte i gång med återupplivning med hjälp av defibrillator, en så kallad hjärtstartare. Det arbetet tog omkring tio minuter, därefter blev det ambulansfärd till Akademiska sjukhuset.
– Mina barn höll mina händer ända tills ambulanspersonalen bad ett par kvinnor ta hand om dem. Det tror jag bidrog till att jag lever i dag, säger hon.
På Akademiska kyldes hon ned till 34 grader och vaknade upp igen den 12 december. När UNT träffar henne drygt en vecka senare klarar hon sig utan syrgas och har också blivit av med den lunginflammation som tillstötte. Vilken dag som helst ska hon få en sorts pacemaker inopererad för att förhindra att hon åter drabbas av hjärtstopp. Förhoppningen är att hon får komma hem till huset i Ålands-Västerby mellan Vänge och Järlåsa på fredag, dagen före julafton.
Hur det kom sig att hon, en vältränad medelålders kvinna, drabbades av hjärtstopp är något hon funderat på. Enligt läkarna kan det ha utlösts av stress, vilket enligt henne själv mycket väl kan stämma.
Veckorna på Akademiska har också fått henne att fundera på hur förberedda vi egentligen är på sådana här händelser. Hon skulle gärna se att antalet hjärtstartare i bland annat gallerior och restauranger ökade. Fler människor borde också ha kunskap i traditionell hjärt-lungräddning, anser hon.
– Ge varandra en kurs i hjärt-lungräddning, uppmanar Anette Örtenberg och rekommenderar alla att ladda ned appen "Rädda hjärtat" som ger en bra grund att stå på.