Hon har träffat Donald Trump

Dokusåpan "The Apprentice" banade väg för Donald Trump till Vita Huset. Det säger UNT:s USA-krönikör Karin Henriksson, som har skrivit den första biografin på svenska om den amerikanske presidenten.

Har studerat Trump. Karin Henriksson var en av dem som förutstpådde att Donald Trump skulle få svårt att genomföra flera av sina löften.

Har studerat Trump. Karin Henriksson var en av dem som förutstpådde att Donald Trump skulle få svårt att genomföra flera av sina löften.

Foto: Eva Lindblad

Uppsala2017-10-07 12:00

Vad finns det egentligen att säga om Donald Trump som inte redan är sagt?

– Medierapporteringen kring Donald Trump har handlat så mycket om valkampanjen och hans presidentskap. Det finns andra delar om honom som inte är känt för en bredare svensk publik. Folk vet inte speciellt mycket om hans livshistoria eller vad som har påverkat honom. Han har varit duktig på att odla en bild av sig själv med oerhörda framgångar och rikedomar, men sanningen är att det inte alltid har varit så.

Så hur ser sanningen ut?

– Han var nära att gå i konkurs efter att ha gett sig ut i casinovärlden i slutet på 80-talet, och dessutom har han haft det tufft privat med stora problem i äktenskapet. Han försvann innan han gjorde en oväntad comeback med tv-serien "The Apprentice". Där skapade han sig en helt ny image som den framgångsrike affärsmannen. Det blev populärt även bland minoritetsgrupper och gjorde honom känd i hela USA. Innan dess sågs han bara som en bombastisk och skrytsam New york-profil. Nu blev han den beslutsamme direktören som kunde lösa det mesta. Utan den serien skulle han aldrig haft möjligheten att bli president.

Enligt många i Sverige, däribland dig själv, fanns det inte på världskartan att Donald Trump skulle bli USA:s president. Vad var det alla missade?

– Vi missade att han hade ett så skickligt sätt att nå ut på, men det är något som framtidens historiker kommer få ägna mycket tid åt att ta reda på. Vilka kodord använde han och till vilka vände han sig? Det som till slut fällde avgörandet var hans löften om att få tillbaka jobben. Det gjorde att han vann i de regioner som kom att avgöra hela valet. Mycket av det han sa är annars sånt som hade kunnat komma från en demokrat, som att riva frihandelsavtal och gå hårt dem rika. Det kan också vara så att det var Hillary Clinton som misslyckades med att nå ut till dem här människorna. En del menar att hon upphörde med det ekonomiska budskapet sista veckorna och ägnade för mycket kraft åt Trumps svagheter. Andra menar att medierna gav en missvisande bild genom att rapportera för lite från vissa orter, men jag tycker inte att det stämmer.

Vad är det som gör att han överlever trots alla skandaler?

– På något sätt har den ena skandalen hela tiden överskuggat den andra. Vi tenderar att glömma snabbt så fort det dyker upp någonting nytt. Men jag tror att det kan komma att spela in på lång sikt. Kommer det amerikanska folket orka med det ständiga kaoset? Även om några ministrar har tvingats avgå så handlar det ändå om honom själv. Hans egna beslut och uttalanden skapar en osäkerhet i Washington och i världen i stort. Det som skulle kunna fälla honom är sammanblandningen mellan hans egna affärer och sitt presidentskap. Det sticker i ögonen på många att både Trumpföretagen och hans fru Ivanka har affärer i Kina. Är det verkligen rimligt att ha egna intressen i ett så viktigt land om man är president?

Hur pratar man om Donald Trump i USA?

– Det är så polariserat och infekterat att man gärna undviker att prata om Trump på släktmiddagar och vid kaffemaskinen på jobbet. Människor som är med i olika föreningar undviker att prata politik nu mer än någonsin, det är totalt tabu. Jag har till och med hört anekdoter om syskon som bestämt sig för att inte prata om Trump alls eftersom det inte finns någon samsyn eller möjlighet att nå varandra.

Vilken är den största förändringen sedan hans tillträde?

– Det största handlar egentligen om vad han inte har lyckats fått igenom. Det har blivit nej till en sjukvårdsreform och det han har gjort är ganska enkla saker som att riva upp en massa smådirektiv som Barack Obama antog. Om man ser på utrikespolitiken så är det många från båda sidor av etablissemanget i Washington som är oroliga över det skarpa tonläget med Nordkorea. Men det är pågående och vi får vänta och se. Kommer han vara den som slår sönder gamla ingrodda strukturer? Han säger att ingen har lyckats med Nordkorea på många många år, och det stämmer ju faktiskt.

Karin Henriksson

Journalisten och författaren Karin Henriksson har varit bosatt i Washington i nästan tre decennier, varifrån hon medverkat i flera svenska medier.

Just nu är hon aktuell med boken "Trump: miljarderna, medierna och makten", som skildrar Donald Trumps liv från barndomen till presidentskapet.

Det är inte första gången Karin Henriksson ger ut en bok med inriktning på amerikansk politik. Senast var det boken "Reagan - en kontroversiell ikon". Det blev den första biografin på svenska om Ronald Reagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!