Hårdare krav för modersmålsstöd

Uppsalas kommunala förskolor måste göra en ny bedömning av behovet av riktat modersmålsstöd. Efter jul krävs särskilda skäl för att få stödet. Samtidigt minskas budgeten med över tio miljoner kronor.

Foto: KATARZYNA KORZA / TT

Uppsala2016-12-29 09:05

I en skrivelse, som i början av december gick ut till förskolorna, framgår att de modersmålsinsatser som pågår kommer att avslutas innan jul. Anledningen är bland annat att antalet ansökningar om stöd är så många så det blir för dyrt. De som fått stöd under hösten kan inte räkna med att få lika mycket efter årsskiftet. Riktat modersmålsstöd ska från och med nu bara finnas i begränsad omfattning och ges till barn som är extremt otrygga, behöver ett kortare introduktionsstöd eller har slutat prata svenska eller sitt modersmål.

Miljöpartisten Linda Eskilsson är förste vice ordförande i utbildningsnämnden och den som har politiskt ansvar för förskolan. Hon anser att de nya direktiven ligger i linje med de politiska beslut som fattats.

– Det beslut vi tagit syftar till att lägga modersmålsstödet inom förskolans ordinarie verksamhet. Det innebär att alla barn som behöver får modersmålsstöd. Sedan behöver vissa barn få extra stöd av en modersmålspedagog. Det är det de nya reglerna gäller, säger hon.

I våras sade du att förskolorna skulle kunna använda sig av modersmålspedagoger som tidigare och att det är upp till dem att bestämma i vilken omfattning?

– Vi har en ny organisation som håller på att sätta sig. Det gäller även de nya stödfunktionerna. För att få allt att fungera så måste man gå igenom och se om stödet ligger på rätt nivå. Det gör det inte nu och därför gör vi ett omtag.

Det innebär att förskolornas möjligheter att bestämma blir väldigt liten?

– Det är förskolans ansvar att bedöma barnens behov. Men vi måste också ha en likvärdighet. Om man tittar på ansökningarna i dag så är de väldigt olika från olika förskolor. Så kan vi inte ha det, säger Linda Eskilsson.

Samtidigt som förskolorna anses ha beställt så mycket extra stöd så att resurserna inte räcker till så har utbildningsnämnden dragit ned anslaget till modersmålsenheten med nära elva miljoner kronor i nästa års budget.

– Det är de pengar som vi bedömer behövs för att klara den nya organisationen. Om det skulle visa sig att det inte räcker så kommer vi att anslå mer.

Var hela syftet med omorganisationen att just att spara pengar?

– Nej. Vi fick kritik från Skolinspektionen för att modersmålsverksamheten inte var integrerad i förskolans ordinarie verksamhet. Men kan vi använda tio miljoner kronor för att stärka den ordinarie verksamheten så är det bra. Vi vill prioritera att så mycket pengar som möjligt går direkt ut till förskolorna, säger Linda Eskilsson.

Strid om ­modersmålsenheten

Sedan det blev känt att modersmålsenheten skulle läggas ned har både föräldrar och expertis protesterat.

Anledningen till förändringen är ett före­läggande som Skolinspektionen lämnat mot Uppsala kommun år 2013 och som innebär att kommunen ­måste se till så att alla barn som har ett annat modersmål än svenska ges möjlighet att utveckla det och sin kulturella identitet inom förskolans verksamhet.

Modersmålsenheten tog tidigare hand om cirka 2 300 flerspråkiga barn i Uppsala kommun.

Totalt arbetade 80 pedagoger vid enheten. De kunde 40 olika språk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!