I måndags kunde UNT berätta att en Uppsalabo inte får tillbaka sina skattepengar sedan han råkat kasta om två siffror i sitt personnummer och fört över pengarna till fel skattekonto som tillhörde en skuldsatt person. Så snart pengarna förts över lade Kronofogden beslag på pengarna och de forslades vidare till fordringsägarna. Skatteverket ansåg sig inte vara betalningsskyldiga till Uppsalabon och en lång rättsprocess inleddes som till slut hamnade i Högsta domstolen, där man valde att gå på Skatteverkets linje.
Nyheten har de senaste dagarna väckt många starka reaktioner bland UNT:s läsare där många anser att domen är felaktig och att Uppsalabon borde ha rätt att få tillbaka sina pengar. Flera personer riktar också skarp kritik mot att Skatteverket valde att ta ärendet ända upp till Högsta domstolen.
"Klantigt av inbetalaren och helt förjävligt agerat av Skatteverket. Snacka om David mot Goliat." skriver en läsare på UNT:s Facebooksida.
"Det borde vara självklart att få tillbaka pengarna. Vem vågar i fortsättningen betala in nåt alls till Skatteverket", skriver en annan.
Pär Jönsson är rättslig expert på Skatteverket. Han menar att det uppmärksammade fallet är väldigt ovanligt.
– Det har varit väldigt många olyckliga omständigheter för den här personen. Framför allt handlar det om att de pengar som sattes in på det felaktiga skattekontot togs av Kronofogden innan den här personen hörde av sig till oss och vi förstod vad som hade hänt.
Att fler personer kommer att hamna i samma sits som den aktuella Uppsalabon ser inte Pär Jönsson som troligt. Varje år görs cirka 11 miljoner inbetalningar till Skatteverket och av dessa brukar ett hundratal vara felaktiga. I de allra flesta fall går felen att rätta till i efterhand och man får sina pengar tillbaka.
– Vi hade ett liknande fall 2011 då en person betalade in pengar på fel skattekonto som tillhörde en person som hade obetalda skatteskulder. Då blev vi återbetalningsskyldiga eftersom vi hade tagit del av pengarna, men från fel person, säger Pär Jönsson.
För att vara säker på att ens pengar kommit in till Skatteverket på ett korrekt sätt uppmanar myndigheten att gå in och dubbelkolla sitt skattekonto några dagar efter betalningen.
– Vi kan bara upptäcka att någonting blivit fel om skattebetalarna själva hör av sig till oss och har frågor om vart deras pengar har tagit vägen. Anledningen till att vi inte kan upptäcka felet annars är att det inte är ovanligt att en person betalar in skatt för något som inte tillhör en själv, säger Pär Jönsson och fortsätter:
– På samma sätt ska du höra av dig om du själv har fått in pengar på ditt konto som du inte ska ha. Hör av dig till oss så kan vi rätta till det.