Under onsdagen presenterades det nya planprogrammet för Gottsunda. Här föreslås 3 500 nya bostäder stå klara kring 2030. Det är samma år som den nya spårvägstrafiken ska börja rulla mellan Gottsunda och den planerade järnvägsstationen i Bergsbrunna. Sammanlagt ska det bli drygt 5 000 nya bostäder i den här delen av kommunen fram till år 2050.
– Visionen är att Gottsunda ska bli hjärtat i södra Uppsala. Området ska vara levande dygnet runt och präglas av trygga bostadsområden med närhet till service, arbete och grönområden, säger Örjan Trapp, projektledare för planprogrammet.
Den första delen i programmet gör det möjligt att bygga ett nytt stadsstråk utmed Hugo Alfvéns väg, infartsvägen till Gottsunda centrum. Här ska otrygga parkeringsdäck och mörka skogsdungar ersättas av bostadshus och en upplyst park.
Även utmed Gottsunda allé, ovanför stora centrumparkeringen ska det byggas bostäder, kontor och service. Här är också den tänkta placeringen för den kommande spårvagnsstationen med ett utomhustorg. På nuvarande centrumparkeringen planeras en ny simhall och mer handel.
Än så länge har inte kommunfullmäktige fattat beslut om planprogrammet, men i kommunstyrelsens arbetsutskott gick ärendet igenom.
– Alla stod bakom beslutet, men det fanns synpunkter om att parkeringsplatser försvinner från centrum. Men dessa kommer att ersättas av p-garage och mer kollektivtrafik, säger Erik Pelling.
Kommer ni hinna bygga skolor och service i samma takt som den snabba utbyggnaden av bostäder?
– Ja, det är lättare att få till det i ett område som redan har en infrastruktur som Gottsunda har och det är en fördel att ha ett långsiktigt planprogram.
Nu väntar samråd med boende i området fram till 4 juni. Därefter ska beslutet om byggnadsprogrammet fattas. Samrådet kommer ske både genom stormöten, event på Gottsunda torg, medverkan under filmpremiären av "Vi är Gottsunda del 3" med mera. Efter beslutet har fattats kan det dröja ännu något år innan byggnadsarbetena i just detta program kan komma igång.
– Men flera åtgärder i Gottsunda är redan igång. Det handlar om att göra förbättringar efterhand och inte vänta med allt i tolv år. Upprustning av gatumiljöer, vakter, upprustning av Gottsundaskolan innan en ny skola ska byggas där med mera sker nu eller i den närmaste framtiden, säger Erik Pelling.
Erik Pelling hoppas att Uppsala kommun tillsammans med andra aktörer och privata finansiärer ska få bort Gottsunda från polisens lista över extra utsatta områden. Det som talar för att det ska lyckas är att här redan finns många bra aktiviteter och sociala projekt som arrangeras av flera olika aktörer. Här finns också mycket byggbar mark kvar, så att det går att blanda upp hyresrätter med bostadsrätter och radhus.
– Något som saknas är samordning. Om kommunen lyckas samordna projekten och vi får en långsiktig plan för den fysiska planeringen så kan vi lyckas. Uppsala skulle i sådana fall kunna bli en föregångare eftersom ingen kommun tidigare lyckats få bort ett område från listan över extra utsatta områden, säger Erik Pelling.