Mannen är tillsammans med två andra män åtalad för övergrepp på en kvinna i en lägenhet i Uppsala i januari. Delar av händelserna filmades och direktsändes i en Facebook-grupp. I onsdags beslutade Uppsala tingsrätt att släppa mannen fri. Övriga två åtalade är fortfarande häktade i väntan på dom.

Den frisläppte mannens försvarare, advokat Henrik Stolare, uppger att hans klient lämnat Uppsala efter att ha utsatts för hot och angrepp, sedan han släppts ur häktet:

– Enligt de uppgifter jag fått så har folk velat ge sig på honom, säger Henrik Stolare.

Har någon gått till angrepp mot din klient?

– Det har man gjort, men jag har inga närmare detaljer om vad som skett.

Hur har han agerat efter frisläppandet?

– Han har lämnat staden, han kan inte stanna här som läget är nu.

Fallet väckte stor uppmärksamhet och hätsk diskussion i sociala medier. Enligt Henrik Stolare har det haft en direkt betydelse för hotbilden mot den åtalade mannen:

– Det har varit helt avgörande. Inledningsvis beskrevs det här i vissa media som en gruppvåldtäkt, sedan visar det sig att den beskrivningen inte stämmer, men det har bidragit till att piska upp stämningen.

Henrik Stolare hade kontakt med kommunens socialtjänst redan innan hans klient släpptes fri, för att diskutera vilka åtgärder som kunde bli aktuella vid ett eventuellt frisläppande.

– Socialtjänsten ska ha haft någon form av beredskap men jag känner inte till detaljerna. Det har ju kommit fram uppgifter om att det ska finnas en hotbild även mot de andra inblandade.

Var det skälet till säkerhetskontrollen under rättegången?

– Absolut.

Hur ser du på händelseutvecklingen?

– Ska jag vara brutalt uppriktig så är det för jävligt. Hela idén är att polis och domstolar hanterar sådana här saker, medan enskilda ska hålla tassarna borta och inte försöka skipa sin egen rättvisa.

Domen kommer på tisdag, hur ser framtiden ut för din klient?

– Den här situationen kommer nog att kvarstå under en övergångsperiod, sedan har sådant här en tendens att lägga sig med tiden.

Tingsrätten lämnar ingen motivering till frisläppandet av mannen, som ännu inte fyllt 20 år. Han har, i likhet med övriga åtalade, nekat till brott. Enligt Henrik Stolare kan det vara mannens ålder som ligger bakom frisläppandet, i avvaktan på domen. De två andra åtalade är båda över 20 år.