Första linjens psykiatri ska stärkas

Bättre samverkan mellan kommunerna och sjukvårdsregionen, och förstärkning av det som kallas första linjens psykiatri med samtalsmottagningar. Så ska den psykiatriska vården av barn och unga i Region Uppsala stärkas.

Samtalsmottagningar och bättre samverkan mellan kommuner och sjukvårdsregion kan leda till snabbare hjälp för unga med psykisk ohälsa.

Samtalsmottagningar och bättre samverkan mellan kommuner och sjukvårdsregion kan leda till snabbare hjälp för unga med psykisk ohälsa.

Foto: Magnus Andersson

Enköping2017-05-12 07:00

I en revisionsrapport som lämnats till vårdstyrelsen och sjukhusstyrelsen i Region Uppsala konstateras att det behövs tydliga och mätbara mål som gör det möjligt att följa upp och förbättra vård inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Revisorerna anser också att de båda regionstyrelserna tillsammans med kommunernas individ- och familjeomsorg och elevhälsor bör kartlägga och samverka när det gäller barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa så att ingen riskerar att ”falla mellan stolarna”.

UNT har tidigare skrivit om BUP, den barn- och ungdomspsykiatriska specialistvården vid Akademiska sjukhuset, dit det är långa köer och personalsituationen är mycket ansträngd. Brist på personal gjorde också att BUP-mottagningarna i Tierp och Enköping stängdes senvåren 2016.

Redan i november förra året beslutade sjukhusstyrelsen att avsätta tre miljoner kronor åren 2017 och 2018 för en satsning på första linjens psykiatri för barn och ungdomar. Satsningen innebär att samtalsmottagningar öppnas i Heby, Håbo och Östhammars kommuner. Mottagningarna är avsedda att ta emot barn och unga med lätt till medelsvår psykisk ohälsa.

– Vi behöver stärka strukturerna för första linjens psykiatri regionen, och samtalsmottagningar är ett led i en sådan satsning. I samverkan med kommunerna ska rutiner och metoder utarbetas som gör att det inte längre kan bli så att unga och deras målsmän bollas mellan olika instanser och enheter och ibland helt tappas bort på vägen och inte får någon hjälp alls, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

En viktig del i uppbyggnaden av samtalsmottagningarna och för psykvården i stort är att göra klart vem som ska göra vad och var vård ska ske, poängterar Vivianne Macdisi.

Stängningen av BUP-mottagningarna i Enköping och Tierp fick mycket kritik inte minst från personer som fick orimligt långa restider för att ibland bara få recept förnyade. Hösten 2016 inrättade BUP därför mobila team där personal från BUP i Uppsala åker till Enköping en dag per vecka för receptförnyelser. Till Tierp kommer det mobila teamet en dag var tredje vecka.

Om det finns förutsättningar att öppna BUP-mottagningar i Enköping och Tierp utreds för närvarande. Beslut kommer sannolikt att fattas i början av hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!