"Fler rännare kommer välta i fallen"

Högt vattenflöde i Fyrisån skrämmer inte Mikaela Seleborg som är projektledare för forsränningen. ”Det känns bra, vi är redo”, säger hon.

Forsar. Högre flöde i Fyrisån tror Mikaela Seleborg kan bidra till att fler forsrännare får ta sig ett dopp.

Forsar. Högre flöde i Fyrisån tror Mikaela Seleborg kan bidra till att fler forsrännare får ta sig ett dopp.

Foto: Kid Reslegård Svedberg

Väder2018-04-20 10:50

Det är mindre än två veckor kvar till den 44:e upplagan av forsränningen på sista april. De senaste dagarnas plusgrader i Norduppland har gjort att vattenflödet i Fyrisån är högre än vad det brukar vara. Men vattenmängden är inget som stressar projektledaren för eventet.

– Det kommer vara mycket vatten i ån, men det kommer inte att störa forsränningen. Det kommer snarare bli roligare för både åskådare och deltagare eftersom det kommer gå snabbare och fler rännare kommer att välta i fallen, säger forskarl Mikaela Seleborg.

Kommer ni behöva ta till några särskilda åtgärder?

– Nej inte som det ser ut nu, det är svårt att säga hur det ser ut om knappa två veckor, men antagligen kommer det vara ungefär som det är nu. Och då kommer det vara lugnt.

På lördag öppnar byggområdet vid Ångströmlaboratoriet. Fram till dess kommer man hålla ett öga på vattenflödet.

– Vi har kontinuerlig kontakt med dykarna som kommer att jobba som ytbärgare under valborg. Det gäller framförallt hur det ser ut vid broarna där det kan vara svårt att komma under. Och vi ska hålla koll så att man inte bygger för höga flottar.

SMHI har under veckan varnat för högt vattenflöde i Uppsala län. Men enligt vakthavande hydrolog på väderinstitutet vänder det snart.

– Det stiger fortfarande i norra delen av Fyrisån, det kommer att kulminera och nå sin topp inom något dygn. Det är samma i Tämnarån, vattennivån stiger fortfarande, men det kommer också att kulminera snart. I princip har all snö har smällt i Uppsala län. Det är längre norrut som det ser ut att bli stora problem, säger Jenny Axén Mårtensson, vakthavande hydrolog på SMHI.

Forskarl 2018

Namn: Mikaela Seleborg.

Ålder: 25 år.

Född: Stockholm.

Uppsalabo: 2013.

Studerar: Civilingenjör, miljö och vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!