UNT har tidigare berättat om den hårda konkurrensen om platserna vid Nåntunaskolan och Uppsävjaskolan bland dem som bor i Nåntuna/Vilan-området. Det är små skillnader i avstånd som avgör om eleverna får plats vid Nåntunaskolan eller inte. Enligt kommunens antagningslista är det sju meter som skiljer den sist antagna eleven i förhållande till den som hamnar precis utanför listan med elever som fått en plats på den önskade skolan.
Då blir bostadsadressen oerhört betydelsefull om föräldrarna ska få en plats på den skola de önskar eller inte.
Nu har det visat sig att ett par föräldrar skrivit sig på en annan adress över skolvalsperioden.
– Vi har fått in uppgift om att folkbokföringen ska vara felaktig och har begärt en utredning av Skattemyndigheten, säger Omar Hijazi, chef för antagningsenheten vid Uppsala kommun.
Det är två familjer vars barn antagits till Nåntunaskolan i höstas som den 25 januari respektive 1 februari ändrade folkbokföringen till adresser som gav barnen en större chans att antas till Nåntunaskolan. I augusti respektive september ändrades folkbokföringen åter till den faktiska bostadsadressen. På den tillfälliga adressen har en annan familj bott under hela perioden, utan att någong gång ändra sin folkbokföring.
Även om Skattemyndigheten kommer fram till att de aktuella familjerna har gjort fel så får det inga konsekvenser.
Det är olagligt att ändra folkbokföringen till en adress där man inte bor men det är inte straffbart. Den enda sanktionen är att Skattemyndigheten kan ändra folkbokföringsadressen mot ens vilja, så kallad tredskoskrivning. Men eftersom familjerna har ändrat tillbaka till den adress de bor på händer ingenting.
Och enligt antagningsenheten kan de inte ändra skolantagningen i efterhand, även om beslutet bygger på felaktiga grunder.
– Har vi meddelat ett beslut om antagning så gäller det, säger Omar Hijazi.
På Skatteverket är man medveten om problemet.
– Så här har föräldrar gjort i alla tider, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Hon säger dock att det är kommunernas ansvar att agera.
– Kommunen får veckovis alla ändringar i folkbokföringsregistret. Hur man sen använder den informationen varierar från kommun till kommun. Men folkbokföringslagen är inte till för att åtnjuta förmåner av olika slag. Tanken är att man ska göra som lagen säger och anmäla flyttning till den adress där man bor, säger hon.
Läs mer: Kommunen får bakläxa om skolplaceringar
Läs mer: Nya protester mot Uppsalas skolval