Det här har inte hänt de senaste tolv åren och kastar in Uppsalapolitiken i ett helt nytt läge. Just nu har de båda blocken 36 mandat vardera. För egen majoritet krävs minst 41 mandat.
Sverigedemokraterna ökade till sju mandat i valet och dess ledare Simon Alm når nu den vågmästarställning han så länge eftertraktat. Hur han kommer att använda den återstår att se. Hittills har Simon Alm hållit en ganska låg profil och till och med erbjudit ett "dolt" samarbete med i första hand Alliansen. Men om blocken fortsätter att frysa ut SD så är han beredd att obstruera. Det kan göra politiken svår att styra och det kan bli förödande i ett läge när staden växer som aldrig förr och långsiktigt viktiga beslut krävs kring bostadsbyggande, kommunikationer och utbildning.
Alla partier har dock sagt att de är beredda att ta det ansvar som krävs för Uppsalas bästa. Så vad kan det innebära?
Både MP och de rödgrönas nye ledare Erik Pelling (S) har inte gjort någon hemlighet av att de är beredda att försöka pröva en bred mittenkoalition. Precis som Stefan Löfven på riksplanet har Erik Pelling pekat ut Liberalerna och Centern som möjliga partners. Dock inte Moderaterna.
Mohamad Hassan (L) och Stefan Hanna (C) har med viss tvekan hållit dörrarna öppna.
Samtidigt stämplar Stefan Hanna Vänsterpartiet tillsammans med Fi och SD som "extremistiska" och sådana partier vägrar han samarbeta med. Ska Hanna vara med måste Pelling dumpa vänstern, men han kan få ihop en majoritet med 43 mandat. Å andra sidan har V sagt sig ha svårt för samarbete med "borgarna" så det kanske är en möjlighet.
Mohamad Hassan är rädd för att Socialdemokraterna som maktparti kommer att krossa lilla L. Dessutom splittrar frågor som skatter, privatiseringar, spårvägar och Uppsalas utbyggnad partierna. Där Erik Pelling vill bygga tätt och effektivt vill Stefan Hanna ha mer ljus och luft. De rödgrönas skattehöjning på 30 öre vill både Hassan och Hanna ta tillbaka medan Pelling anser att pengarna behövs när Uppsala växer. Stefan Hanna är ytterst tveksam till den spårvägssatsning som de rödgröna planerar.
– Miljarder i sjön, säger han.
Liberalerna har länge kritiserat de rödgröna för att minska konkurrensutsättningen särskilt inom vård och omsorg.
Så nog finns det saker att kivas om.
En avgörande fråga är hur högt Stefan Hanna och Mohamad Hassan värderar allianssamarbetet?
Ett mittenstyre skulle sannolikt spräcka Alliansen för lång tid framöver och det är väl bara Erik Pelling glad för.
Kanske väljer Hassan och Hanna till slut att bida sin tid till nästa val. Att sätta sig i ett styre som har stöd av SD verkar inte troligt. Mohamad Hassan har ju sagt att han går ur Alliansen om den gör sig beroende av Simon Alm.
Fredrik Ahlstedt och hans moderater har hittills satsat allt på Alliansen och inte velat "distrahera väjarna" med spekulationer om vad som kan hända efter valet. Hur tänker han i dag?
För bara något år sedan ansåg Stefan Hanna att det var "dags att acceptera verkligheten" och sluta exkludera SD från samtal och förhandlingar. Kan han ändra sig igen?
Återstår gör då KD:s Jonas Segersam som nyligen deklarerat att han inte har som mål att samarbeta med SD, men att det kan ske i olika frågor. Får han med sig fler partier på den linjen?
I oktober ska Uppsalas nyvalda fullmäktige träffas för första gången. Då ska allt vara klart. Den politiska konstellation som samlar flesta röster vinner makten.
Vi har några spännande och dramatiska veckor framför oss.