– Ni förstår inte hur skönt det känns, säger Emil Nilsson, ordförande i Föreningen Dalbyviken, när han för första gången ser resultatet av de två bandvagnarnas arbete.
– Det krävdes tre år av möten och folk som frågar en när det här ska bli av, säger han, matt och stolt.
Det är föreningen som står bakom restaureringen tillsammans med Uppsala kommun och Upplandsstiftelsen. De har fått bidrag från Naturvårdsverkets Lokala naturvårdssatsning LONA. Totalt beräknas kostnaden bli runt 250 000 kronor. Föreningen består av boende i Dalby med omnejd. Bakgrunden till bildandet var en oro för att Dalbyviken var på väg att växa igen och den skada på natur- och kulturvärden det skulle innebära.
– Det är alltid kul att kunna stötta sådana här projekt, särskilt när de sätts i gång av lokala entusiaster, säger Åsa Hedin, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun.
Emil Nilsson berättar hur liknande röjningar i till exempel Vendelsjön genast gett ett ökat fågelliv. En gång i tiden var Dalbyviken känt bland fågelskådare. Förhoppningen är att fåglarna ska återvända även här, när den kompakta vassen försvunnit.
Arbetet utförs av två rejäla, ombyggda bandvagnar. Genom att minska vassens utbredning öppnas det upp områden med frilagt vatten, perfekt för fågelliv. Det sista arbetet görs med en sorts modifierad flytande traktor, ett fordon som ursprungligen användes till dragracing. På så sätt kan vassen som står i vatten också nås. Och det är många som har vass att fräsa just nu.
– Vi var just uppe i Kiruna och röjde kring flygplatsen. Och i går var vi på Arlanda. Men de har det omvända problemet, de vill bli av med sina fåglar, säger Stefan Sjögren som manövrerar en av bandvagnarna, för stunden i behov av lite reparationsarbete.
Vassfräsningen är inte det enda som görs för att liva upp Dalbyviken. Det finns till exempel en nybyggd plattform för fågelskådning och en lättillgänglig stig längs viken är på gång. – Det här området har stor potential, säger Åsa Hedin.
– Och det är inte bara fågellivet som gynnas utan även fisket. Jag vet att många som fiskar gädda har följt händelserna här, säger Emil Nilsson.
Den stora skillnaden lär ses nästa vår och Emil Nilsson radar upp fågelarter, både vanliga och ovanliga, han hoppas skåda runt Dalbyviken.
– Det här kommer att lyfta hela området, säger han.