Boende i utsatta områden vill se hårdare tag

Otryggheten i socialt utsatta områden som Gottsunda/Valsätra är hög, enligt en ny rapport. Kriminella påverkar de boendes vardag och många i områdena vill se hårdare tag från polisen.

Engagerad. Heléne Roman har bott på flera platser i Gottsunda och jobbar sedan länge på fritidsgården på Bandstolsvägen. Hon känner sig trygg i stadsdelen även på kvällarna. "Men det beror kanske på att jag känner mycket folk här."

Engagerad. Heléne Roman har bott på flera platser i Gottsunda och jobbar sedan länge på fritidsgården på Bandstolsvägen. Hon känner sig trygg i stadsdelen även på kvällarna. "Men det beror kanske på att jag känner mycket folk här."

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-03-29 07:00

De som bor i utsatta områden är betydligt otryggare än boende i andra urbana områden. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) i en ny rapport efter att ha granskat situationen i Sveriges 61 socialt utsatta områden, varav ett är Gottsunda/Valsätra.

– Det är uppseendeväckande att tryggheten är så låg. Särskilt allvarligt är det för kvinnorna, säger Christian Stjärnqvist som är utredare på Brå.

53 procent av kvinnorna i dessa områden känner sig otrygga utomhus på kvällen, vilket är nästan dubbelt så många som i andra områden. Det gör att få kvinnor är ute på kvällarna.

– Det offentliga rummet i de här områdena domineras kraftigt av män, särskilt på vissa platser.

Orsakerna bakom otryggheten är, enligt rapporten, utbredda brotts- och ordningsproblem. Drygt hälften i undersökningen upplever stora problem med buskörningar, nedskräpning och bilbränder. En tredjedel upplever stora problem med skjutningar och öppen narkotikahandel. Och närmare hälften menar att vissa individer gör att människor inte vågar röra sig fritt eller säga ifrån när de ser till exempel pågående skadegörelse. Även personer som uppger att de är relativt trygga berättar om anpassningar i vardagen och om vikten av "att inte lägga sig i".

Många av problemen kopplas till kriminella gäng eller grupper av unga killar/män som på kvällarna håller till i områdena. De som känner sig tryggast är de som är bekanta med dessa personer.

Förtroendet för polisen är, enligt rapporten, lägre i de socialt utsatta områdena än i övriga landet. Men förtroendet har ökat något de senaste tio åren. En majoritet av personerna över 30 uttrycker i undersökningen frustration över att samhället inte tar itu med problemen.

– Man vill både ha högre polisnärvaro och hårdare straff för att förebygga brottslighet. Men frågan är komplex. En del unga män anser snarare att polisen är orättvis och trakasserar dem. Om polisen tillmötesgår ena sidan riskerar man alltså förtroendet hos den andra sidan, säger Christian Stjärnqvist.

En annan svårighet för polisen är att många inte vågar vittna, av rädsla för repressalier.

– Det handlar om att polisen måste öka förtroendet i de här områdena, så att människor kan känna att rättsväsendet skyddar dem.

Hur ska problemen i de här områdena lösas?

– Polis och andra myndigheter så som skola och socialtjänst måste ta ett samlat och långsiktigt grepp. Det man kan ta med sig är att folk i allmänhet tycks vilja vittna om de känner att samhället kan skydda en.

Christian Stjärnqvist understryker att bilden inte enbart är mörk.

– Det finns många fantastiska människor och eldsjälar i de här områdena, det blev uppenbart under vårt arbete.

Brå bygger sin rapport på data från nationella trygghetsundersökningar samt på enkäter och intervjuer med boende. Enligt Christian Stjärnqvist är det inte möjligt att plocka fram statistik specifikt över Gottsunda/Valsätra.

– Exakt hur det ser ut i varje enskilt område går inte att säga. Det vi kan uttala oss om är den generella trygghetsnivån i de områden som klassas som socialt utsatta.

Heléne Roman bor i Gottsunda och har i 20 år jobbat som enhetschef på KFUM:s fritidsgård på Bandstolsvägen. Hon upplever inte att det finns en utbredd rädsla i området.

– Jag själv känner mig inte alls otrygg ute på kvällarna. Men det beror kanske på att jag känner mycket folk här.

I fjol kom Gottsunda att klassas som ett av de 23 mest utsatta områdena. Heléne Roman fick sig en tankeställare när polisen föreläste om en växande tystnadskultur som man upplever i stadsdelen. Hon och hennes kolleger kommer nu att ha ett möte med chefen på socialtjänsten för att diskutera eventuella fallgropar med att jobba i ett socialt utsatt område.

– Jag som chef vill försäkra mig om att vi verkligen gör orosanmälningar när vi ska, att vi inte omedvetet påverkats av omgivningen och flyttat gränserna.

Något hon känner igen från det rapporten beskriver är att det nästan bara är killar ute på kvällarna. Så har det varit i Gottsunda så länge hon minns.

– Det beror nog främst på kultur och traditioner: vissa får inte vara ute och vissa vill inte. På fritidsgården har vi ibland tjejkvällar för att tjejerna som bor här också ska ha en arena.

Polisen: "Svårt få folk att vittna"

Brå:s rapport bygger på data från nationella trygghetsundersökningar, 1 200 enkätsvar samt 116 intervjuer.

I Sverige pekas 61 områden ut som socialt utsatta, på så sätt att de kännetecknas av hög brottslighet och låg socioekonomisk status. 23 av dessa områden är särskilt utsatta, dit hör Gottsunda/Valsätra, som även präglas av parallella samhällsstrukturer, obenägenhet bland boende att delta i rättsprocesser samt svårigheter för polisen att utföra sitt arbete. Uppsalapolisen har uppgett att det kan vara mycket svårt att få människor i Gottsunda att våga vittna om brott de själva bevittnat eller utsatts för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!