Vid en månförmörkelse tänker man kanske att månen ska försvinna ur sikte, men att så inte är fallet har en enkel förklaring, menar Lars Hermansson, ordförande i Uppsala amatörastronomer.
– Vid totala månförmörkelser passerar månen i jordskuggan. Den mörkas drastiskt, men försvinner inte helt. Jordens atmosfär fungerar som en lins för solens röda ljus. Ljuset passerar genom atmosfären och när det når månen så gör det att den får en röd färg, säger han.
Fenomenet är inte så ovanligt som man kanske kan tro.
– Man har i genomsnitt månförmörkelser någon eller några gånger per år. Men det är inte alltid månen står bra till för att man ska se det från Sverige, säger han.
Månförmörkelsen som inträffar på fredag kväll kommer hålla på i två timmar, och är, enligt Illustrerad vetenskap, den längsta månförmörkelse som kommer att inträffa under 2000-talet. Lars Hermansson har en del tips på hur du gör för att uppleva blodmånen på bästa sätt.
– Den enda utrustning du har användning av är en fältkikare, teleskop hjälper dig inte mycket om du ska titta på månen. På sommaren står månen lågt, så du gör bäst i att ha en ordentlig södervy, om du står i en skog eller liknande kommer du missa förmörkelsen. Och det kommer att vara ljust ute, så det är bra att lokalisera månen så tidigt som möjligt.
Lyckas du ta en bra bild på månen imorgon? Skicka in den till www@unt.se.