En rapport från Brottsförebyggande rådet visar att otryggheten är stor i Sveriges socialt utsatta områden, däribland Gottsunda/Valsätra. UNT har kollat vad partierna i kommunstyrelsen vill göra för att vända utvecklingen.
Moderaterna:
"Moderaterna vill satsa på kommunala ordningsvakter och bekämpa otrygga platser genom exempelvis belysning, trygghetskameror, klotterbekämpning, röjning av buskage etc. När vi bygger nytt vill vi göra det med variation. Gottsunda har idag ca 85% hyresrätter. Moderaterna vill se en större blandning och en variation av bostadsrätter, egnahem, radhus mm. Långsiktigt är det viktigt att fler människor har ett jobb och egen försörjning samt ett bra samarbete mellan skola, social och polis.”
Sverigedemokraterna:
"Tryggheten i Gottsunda behöver tas på allvar. Från kommunalt håll behöver vi arbeta för ordningsvakter i stadsdelen och kameror. Det behövs även en större polisiärt engagemang för känslan av trygghet och beivrande av olagligheter. Med skärpta straff kan även de kriminella stanna tillbringa mer tid i fängelse istället för att härja i våra stadsdelar. Asylinvandringen till Uppsala behöver även upphöra, och kombineras med frivillig återvandring i allmänhet och utvisning för de grovt kriminella."
Miljöpartiet:
"Samverkande insatser krävs för att bryta utvecklingen och skapa trygghet. Det krävs tidiga insatser i skolan för att fånga upp, ge stöd och framtidstro till alla familjer och barn. Via genomgripande stadsplanering transformeras området till attraktiva, trygga miljöer och bostadsområden som attraherar en blandad befolkning. Samtidigt måste polisen bryta den kriminella verksamheten och unga ges verkliga alternativ till brottslig karriär. Avgörande är de boendes delaktighet i att hitta lösningar."
Socialdemokraterna:
"Vi behöver fortsätta det arbete vi dragit igång. Handlingsplanens alla 89 åtgärder. Kriminaliteten ska knäckas. Många kommunledningar har misslyckats med att vända utvecklingen i Gottsunda och Valsätra. Helhetsgreppet med hårda trygghetsåtgärder i kombination med förebyggande socialt arbete har saknats. Det måste vara slut på den kortsiktiga projektpolitiken. Vi behöver mer kameraövervakning, fler poliser och ordningsvakter och samtidigt prioritera skolan och fler vägar in i arbete framför stora skattesänkningar."
Liberalerna:
"Att de vuxna har jobb är grundläggande för att få ordning i ett oroligt område. Vi måste arbeta för att fler ska få jobb eller starta företag. Det innebär bl.a. satsningar på utbildning och entreprenörskap. När barn och ungdomar ser sina föräldrar jobba så blir det positiva effekter för alla. Liberalerna vill också satsa på sociala, kulturella och idrottsliga insatser som tidigt fångar in ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Arbetet med civilsamhället som vill göra skillnad i sitt område är viktigt och vi vill utveckla det. Ytterligare en väg framåt är att öka antalet arbetstillfällen på plats i Gottsunda och Valsätra. Uppsala kommun skulle till exempel kunna använda de tomma lokaler som finns till förvaltningar som behöver nya lokaler, något Liberalerna driver."
Centerpartiet:
"Centerpartiet kämpar för att alla våra invånare, inom lagens ramar, ska vara så fria och trygga som möjligt att leva sina egna liv. Det är ett stort integrationsmisslyckande när våra kvinnor i utanförskapsområden känner sig mycket otryggare än andra Uppsalabor. Vi vill stärka etiskt och religiöst obundna föreningar, det förebyggande sociala arbetet tillsammans med skolan samt Polisen, obligatoriskt jobb för invånare med långvarigt försörjningsstöd, erbjuda bättre praktiskt inriktade yrkesutbildningar, ordningsvakter, områdesvärdar och aktivt samarbete med Polisen för att bekämpa brott. Vi vill också ombilda 5% av Uppsalahems hyresrätter till bostadsrätter. Alla Uppsalabor ska trivas i Uppsala, oavsett bakgrund."
Vänsterpartiet:
"Otrygghet och kriminalitet går hand i hand med ojämlikhet, arbetslöshet och unga som inte klarar skolan. Det behövs satsningar på föreningsliv, ökad jämlikhet, att få fler i arbete och att fler fullgör sina studier. Vi gör nu stora satsningar på bostadsbyggande och kollektivtrafik i Gottsunda, det innebär en chans att bygga en trygghetsfrämjande miljö. Fortsatt och stärkt samverkan mellan föreningsliv, skola, socialtjänst och polis för att agera vid otrygghet. Brottslighet ska bekämpas av polis."
Kristdemokraterna:
"Viktigast på sikt för att minska otryggheten i Gottsunda är inkludering och innanförskap. Personer i utanförskap såsom kriminalitet och drogberoende behöver ha ett jobb att gå till, något kommunen bör medverka i! På kort sikt behöver vi stötta polisens dagliga arbete genom ordningsvakter som vi i KD drivit hårt, och även trygghetskameror."