Kristersson om vĂ„ldsvĂ„gen: ”Det kommer att ta tid”

"Det kommer att ta tid", sÀger Ulf Kristersson om arbetet med att bekÀmpa gÀngkriminaliteten i Sverige. I en intervju med UNT pÄ Snerikes nation berÀttade han om utmaningarna med att vara statsminister i ett land som drabbats av en intensiv vÄldsvÄg.

MÄnga flockades pÄ Forumtorget nÀr statsministern fick svara pÄ Uppsalabornas frÄgor.

MÄnga flockades pÄ Forumtorget nÀr statsministern fick svara pÄ Uppsalabornas frÄgor.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-11-08 13:42

"Vad planerar ni för lÄngsiktiga insatser för att bryta kriminaliteten?"

"Kan man göra nÄgot som individ?"

”Hur ska rasismen i samband med vĂ„ldsvĂ„gen motverkas?” 

FrÄgorna var mÄnga till statsminister Ulf Kristersson nÀr han besökte Uppsala för att debattera i livesÀndningen Uppsala möts. I publiken fanns allt frÄn skolklasser till pensionÀrer som ville höra hur Uppsala skulle ÄtergÄ till att bli en trygg stad.

– Det finns en djup frustration som utvecklats i fel riktning under lĂ„ng tid, sade Kristersson pĂ„ Forumtorget om höstens vĂ„ldsvĂ„g.

undefined
Ulf Kristersson pÄ scenen tillsammans med programledarna , Christer Engqvist (P4 Uppland), Erik Leijonhufvud (SVT Nyheter Uppsala) och Elin Sandow (UNT).

FrÄgan om nÀr samhÀllet kan bli tryggt igen kom inte helt ovÀntat, och Kristersson ursÀktade sig över att inte helt kunna svara pÄ frÄgan.

– Jag önskar att jag kunde ge ett distinkt Ă„rtal, men det beror pĂ„ hur framgĂ„ngsrika nya lagar kan bli och hur polisens arbete kommer att gĂ„. Men grĂ€nsöverskridande brott begĂ„s i dag och dĂ€rför beror det ocksĂ„ pĂ„ andra lĂ€nder agerar och hur bra samarbetet kan fungera olika lĂ€nder sinsemellan.

undefined
Att förÀndra lagarna var ett av de tillvÀgagÄngssÀtt som Kristersson föreslog under Uppsala möts.

Statsministern vill se ÄtgÀrder som att lÄsa in gÀngrekryterarna, minska invandringen och förmildra den nuvarande sekretesslagen.

– Om vi inte lĂ„ser in de som rekryterar 13-Ă„ringar sĂ„ kommer de att fortsĂ€tta. Det Ă€r en förebyggande insats att ta bort dem frĂ„n gatorna. Samtidigt vet socialtjĂ€nsten mycket om ungdomar i dysfunktionella familjer. PĂ„ grund av sekretesslagen i nulĂ€get fĂ„r inte polisen veta sĂ„dan typ av information – det mĂ„ste vi Ă€ndra pĂ„, sade Kristersson som menar att sekretesslagen skyddar de som begĂ„r brott snarare Ă€n att skydda integriteten.

Efter debatten trÀffar UNT statsministern pÄ en nÄgot ovÀntad plats i Uppsala, nÀmligen Snerikes nation.

– Jag Ă€r gammal sneriking, sĂ€ger han och ler.

undefined
Under sitt besök pÄ Snerikes nation Àr statsminister Ulf Kristersson nyfiken pÄ nationens verksamhet. "Jag har tillbringat mycket tid i de hÀr lokalerna", berÀttar han.

I festsalen har det dukats upp kaffe, biskvier och chokladbollar till statsministern, som ser ut att fÄ tillbaka gamla minnen nÀr han sitter runt fikabordet.

– NĂ€r jag Ă€ndĂ„ Ă€r i Uppsala brukar jag bjuda in mig sjĂ€lv och frĂ„ga om man fĂ„r komma och hĂ€lsa pĂ„. Jag hade jĂ€ttefina Ă„r hĂ€r nĂ€r jag pluggade ekonomi sĂ„ det Ă€r kul att komma tillbaka.

I festsalen pÄ Snerikes berÀttar Ulf Kristersson hur han kÀnde frustrationen och uppgivenheten i frÄgorna pÄ Forumtorget. Han förstÄr att det Àr extra laddat för Uppsalaborna som befinner sig i en stad som varit sÀrskilt drabbad av vÄldsvÄgen.

undefined
Ulf Kristersson förstÄr frustrationen och uppgivenheten i Uppsala som under hösten drabbats av en omfattande vÄldsvÄg.

GÄng pÄ gÄng tar Kristersson upp hur politiken ska ÄtgÀrda att minderÄriga personer rekryteras in i gÀngkriminaliteten.

– Det Ă€r en stĂ€ndig avvĂ€gning. En del 13-Ă„ringar i de hĂ€r sammanhangen Ă€r skitrĂ€dda och hotade till att skjuta. Andra Ă€r helt enkelt bara empatistörda enligt polisen och tar ingen hĂ€nsyn överhuvudtaget. FrĂ„gan vi dĂ„ stĂ€ller oss Ă€r: Hur hittar vi de hĂ€r barnen i tid?

Hur Àr det att vara statsminister under en vÄldsdrabbad period?

– Om jag ska vara Ă€rlig Ă€r det en ganska dov tid, sĂ€ger Kristersson sammanbitet och tar en klunk av sitt kaffe.

Han tar upp svÄrigheterna med att tackla gÀngkriget i Sverige parallellt med krigen runtom i vÀrlden som i Ukraina och Israel-Palestina.

– Med allt detta i Ă„tanke kan jag sĂ€ga att det verkligen inte lĂ€ttsamt som statsminister just nu. Men vi kan inte bara konstatera att det Ă€r en sĂ€mre tid, utan man mĂ„ste se vad vi kan göra bĂ€ttre. Vi hĂ„ller pĂ„ att lĂ€gga om politiken ordentligt gĂ€llande gĂ€ngkriget och jag Ă€r den första att sĂ€ga: Det kommer att ta tid.

Statsminister Ulf Kristersson under Uppsala möts, en debatt sammankallad av UNT, P4 Uppland och SVT Nyheter Uppsala.
Statsminister Ulf Kristersson under Uppsala möts, en debatt sammankallad av UNT, P4 Uppland och SVT Nyheter Uppsala.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!