664 000 kronor för olagligt boende

Uppsala kommun har placerat ensamkommande vid ett boende utan tillstånd. Enligt en rapport riskerar barnen att fara illa och de ska nu flyttas.

I onsdags berättade UNT om boendet i Boländerna som nu får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

I onsdags berättade UNT om boendet i Boländerna som nu får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Foto:

Uppsala2015-11-19 07:00

Uppsala kommun har placerat flera ensamkommande flyktingbarn i lokaler i industriområdet Boländerna. Kommunen betalar 1 900–2 600 kronor per barn och dygn för placeringarna som sköts av företaget Abraso AB. Till och med september hade Abraso AB mottagit 664 000 kronor från kommunen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer nu med hård kritik mot verksamheten. Efter en oanmäld inspektion konstaterar myndigheten att Abraso AB saknar tillstånd för boendet. ”Bolaget bedriver därmed en olaglig verksamhet”, noterar Ivo.

Eftersom bolaget driver boendet utan krav på att följa de lagar som finns för en säker vård ”riskerar barnen som bor där att fara illa”, skriver Ivo.

Under onsdagen berättade UNT om boendet som ligger ovanpå en bilverkstad och har tolv sängplatser. Delar av lokalerna är kraftigt nedslitna och polisen har i en orosanmälan till kommunen rapporterat att boendet vid ett tillfälle lämnats obemannat av de båda lönesubventionerade praktikanter som då utgjorde personalstyrkan.

LÄS MER: Pojkar bodde på bilverkstad

Uppsala kommun har för närvarande fem ensamkommande barn placerade på boendet. Under onsdagen beslöt socialnämnden att barnen ska flyttas.

– Ett industriområde är inte en bra miljö för barnen och bolaget lever inte upp till den kvalitet som vi hade trott oss ha upphandlat. Vi ska ta barnen från den här adressen så snart det bara går, säger socialnämndens ordförande Ingrid Burman (V).

Hur kommer det sig att kommunen betalar upp till 2 600 kronor per dygn och barn för ett boende som ni tycker ligger i en olämplig miljö? Tjänstemännen som placerat dem där måste ju ha sett att det ligger i ett industriområde.

– I ett så pressat läge som nu hinner man inte alltid säkra kvaliteten i förväg utan det kan ibland få göras i efterhand. Boendet är för tillfälliga placeringar för barn som oväntat dyker upp i kommunen, oftast rör det sig bara om några dagar. Till exempel i måndags kom plötsligt 14 ensamkommande som vi var tvungna att ordna lösningar för direkt, svarar Ingrid Burman.

Hon är kritisk mot vissa företag som nu inriktar sig på att ta hand om ensamkommande.

– Tyvärr finns det företag som försöker tjäna pengar på ett orimligt sätt. För att vi inte ska få fler ärenden som det i Boländerna har vi beslutat att förstärka tillsynen av hur de ensamkommande barnen har det och vi ska avsätta mer resurser för kontrollerna, säger Ingrid Burman.

En rad kommuner runt om i landet har placerat ensamkommande vid lokalerna i Boländerna. En av dem är Nacka.

– Vi visste att det här boendet är i gränslandet för vad som är tillståndspliktigt men det gick inte att få tag på något hvb (vårdboende, UNT:s anm). Det här var en nödlösning i en akutsituation, säger Anna-Carin Monié vid socialtjänsten i Nacka som inte själv besökt lokalerna.

Två ensamkommande flyktingbarn med svåra psykiska problem placerades av Nacka vid boendet i somras. Som UNT rapporterat ansåg en god man att lokalen och omvårdnaden var så bristfällig att han gjorde en anmälan till Ivo.

Anna-Carin Monié försvarar placeringarna med att de aktuella barnen var utagerande och genom att de fick bo i ett industriområde minskade risken att de skulle skada kringboende.

Birgitta Johannesson vid Ivo uppger att utredningen kring boendet i Boländerna ännu pågår och att det ännu inte är beslutat om det måste stängas.

Walid Metto vid Abraso AB säger att han inte sökt tillstånd eftersom han fått uppfattningen att det inte krävs.

LÄS MER: Hoppet har brutit samarbetet med IFS

Fakta Boendet i Boländerna

Enligt Inspektionen för vård och omsorg är boendet ett så kallat hvb, hem för vård eller boende. För att driva hvb krävs tillstånd. Bl a ska personalen och ledningen uppfylla vissa kompetenskrav. Den som driver ett hvb utan tillstånd kan riskera åtal.

Den Ivo-anmälan som gjorts gällande ensamkommande barn med psykiska problem som nämns i texten riktar sig mot företagen Hoppetgruppen/IFS-gruppen. Dessa företag är inte inblandade i den nuvarande verksamheten i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om