– Att uppmärksammas internationellt är väldigt uppmuntrande, men att bli nominerad till Läsarnas upplänning i min lokaltidning känns på sätt och vis extra kul. Fast jag ser gärna att någon yngre vinner, säger han.
Hans Rosling är professorn i internationell hälsa som genom webbplatsen www.gapminder.org och föreläsningar i ett stort antal länder har blivit något av en världskändis genom sitt originella, nydanande, pedagogiska och underhållande sätt att presentera statistik.
– Ett klipp med mig från BBC-dokumentären på The joy of stats vann underhållningskategorin på Youtube i Storbritannien och var till och med mer klickat än Lady Gaga under en månad, berättar han med viss stolthet.
Hans Rosling har ingenting emot att uppfattas som underhållare, men han framhåller ett mer allvarligt syfte än att roa.
– Den viktigaste uppgiften är att ersätta förödande okunnighet om världen med en världsbild som alla kan förstå. Numera tackar jag nej till att medverka i radio eller teve när jag inte samtidigt får undervisa, säger han.
Att vara professor ger rätt mycket pondus, men numera har han bara en femprocentig tjänstgöring vid Karolinska institutet. Resterande 95 procent av arbetstiden är förlagd till stiftelsen Gapminder.
– Just nu arbetar vi med att göra det begripligt varför jordens befolkning kommer att plana ut på 9-10 miljarder under andra halvan av detta sekel. Vi blir 2-3 miljarder fler, trots att det inte föds fler barn nu än för 15 år sedan och trots att det inte sker någon dramatisk ökning av medellivslängden i världen, säger Hans Rosling.
Sedan håller han några minuters telefonföreläsning om hur detta beror på att det som en gång var en befolkningspyramid kommer att bli allt mer cylindrisk, med så småningom nästan lika många gamla i toppen som unga i botten.
– Som du märker är det här något som bättre lämpar sig att presentera visuellt än förklara i ord, säger han.
Ett av Hans Roslings återkommande budskap är att den traditionella uppdelningen av jorden i i- och u-länder eller i ”västerlänningar” och resten av världens befolkning sedan länge är föråldrad.
– Visst är det roligt att få uppskattning, men jag märker att Gapminder måste förbättra våra presentationer. Många tycker min föreläsning varit kul, men minns den som att det handlade om u- och i-länder. Då kan jag tänka att få har blivit så pass känd som jag och ännu åstadkommit så litet, säger han.