Lever ett gott liv trots tidigare cancer

Prostatacancer Àr den vanligaste cancerformen bland mÀn i Sverige. Varje Är upptÀcks omkring 10 000 nya fall. Carl Eric Larsson blev diagnostiserad med prostatacancer 2015. Nu, fyra Är senare efter en operation och 34 strÄlbehandlingar, Àr han frisk.

Carl Eric Larsson blev diagnostiserad med prostatacancer 2015.  I dag Ă€r han frisk och lever ett aktivt liv dĂ€r han arbetar som god man, umgĂ„s med barnbarn och gĂ„r promenader med sin hund. ”Jag Ă€r tacksam över att jag mĂ„r sĂ„ pass bra som jag gör.”

Carl Eric Larsson blev diagnostiserad med prostatacancer 2015. I dag Ă€r han frisk och lever ett aktivt liv dĂ€r han arbetar som god man, umgĂ„s med barnbarn och gĂ„r promenader med sin hund. ”Jag Ă€r tacksam över att jag mĂ„r sĂ„ pass bra som jag gör.”

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-04 13:31

76-Ă„riga Carl Eric Larsson tar emot i sin lĂ€genhet i Årsta. PĂ„ vĂ€ggarna i hallen hĂ€nger bilder pĂ„ boxerhundar frĂ„n tiden dĂ„ han hade uppfödning. Numera Ă€r han pensionĂ€r, men jobbar som god man och Ă€gnar mycket tid Ă„t sina fem barnbarn och Ă„t sin hund. Boxern Harry Ă€r fylld av energi och hĂ€lsar glatt. 

Carl Eric Larsson hade haft höga PSA-vÀrden under mÄnga Är. Men nÀr vÀrdet hastigt steg beslutade lÀkarna att göra en prostatabiopsi dÀr man plockar ut vÀvnadsprover och analyserar dem.

– Vid första biopsin 2007 fick jag blodförgiftning, vilket jag i efterhand förstĂ„tt Ă€r ganska vanligt. Men, ingen tumör hittades.

Eftersom Carl Erics PSA-vÀrde fortsatte att stiga, gjordes ytterligare fyra prostatabiopsier under de kommande Ätta Ären, utan att nÄgon tumör hittades. 2015 valde lÀkarna att gÄ vidare med en magnetresonansundersökning (MR) och fann slutligen en cancersvulst i prostatan.

– DĂ„ stĂ€lldes jag inför ett svĂ„rt val. Jag fick trĂ€ffa tvĂ„ lĂ€kare, en frĂ„n onkologen dĂ€r de behandlar cancern med strĂ„lning och en frĂ„n urologen dĂ€r de behandlar med operation. BĂ„da berĂ€ttade om för- och nackdelar med respektive behandling och sedan skulle jag sjĂ€lv fatta beslut om vilken behandling som var bĂ€st.

Eftersom cancern inte hade spridit sig till andra delar av kroppen, valde Carl Eric operation och opererades 2016. Operationen gick bra, men vid uppföljande PSA-prover under 2017, upptÀcktes Äterigen förhöjda vÀrden.

– Det var inte mycket annat att göra Ă€n att pĂ„börja strĂ„lbehandling ocksĂ„. SĂ„ under 2018 gick jag pĂ„ daglig strĂ„lning vid 34 tillfĂ€llen frĂ„n maj till juli.

Carl Eric mÄdde inte dÄligt av sjÀlva strÄlningen, men nÀr han skrivits ut frÄn onkologen och gick pÄ efterbehandling pÄ urologen, mÀrkte han av tilltagande problem med bÄde blÄsan och tarmen, vilket Àr biverkningar som kvarstÄtt.

I dag gÄr Carl Eric Larssons mÄende i skov.

– Jag kan mĂ„ bra i flera veckor och sedan kommer plötsligt ett skov nĂ€r det blir vĂ€rre. Men i övrigt Ă€r jag sĂ„ frisk man kan vara i min Ă„lder och lever ett ganska bra liv. Alla Ă€r vi ett hjĂ€rtslag frĂ„n att dö, sĂ„ jag Ă€r tacksam över att jag mĂ„r sĂ„ pass bra som jag gör.

Prostatacancer Àr den vanligaste cancerformen, men ÀndÄ hör man fÄ mÀn berÀtta om att de har drabbats. Varför dÄ?

– Jag tror att mĂ„nga mĂ€n skĂ€ms. ”Stora tuffa karlar” ska inte ha problem med att kissa eller med potensen. Jag vet att en del inte ens vill fĂ„ hem tidningen ”Prostatanytt” i brevlĂ„dan för att de skĂ€ms. Men har man drabbats, sĂ„ har man ju.

SjÀlv tycker han att det Àr viktigt att prata om prostatacancer.

– Jag sĂ€ger till mina söner och till mĂ€n jag kĂ€nner att de ska ta PSA-prov. DĂ„ har man möjlighet att upptĂ€cka eventuell cancer tidigt och kanske inte ens behöver operation.

KÀnner du oro över att bli sjuk igen?

– Jag har den lĂ€ggningen att jag tar mig igenom saker och gör det bĂ€sta av livet. Jag tycker inte att det Ă€r nĂ„gon idĂ© att oroa sig i förvĂ€g. Men jag har en beredskap och gĂ„r pĂ„ regelbundna kontroller.

I Prostatacancerföreningen i Uppland byter medlemmarna erfarenheter med varandra. Carl Eric Larsson Ă€r medlem och lĂ€ser ocksĂ„ Prostatacancerförbundets tidning ”Prostatanytt”.

– Vi hade möte förra veckan i föreningen. DĂ„ var vi flera som tog upp att det var tufft att sjĂ€lv behöva vĂ€lja om man ska ta PSA-prov. MĂ„nga har ocksĂ„, liksom jag, upplevt att det Ă€r svĂ„rt att vĂ€lja vilken behandling som Ă€r bĂ€st, nĂ€r man vĂ€l fĂ„tt en cancerdiagnos.

SjukvÄrden har hittills valt att inte göra rutinmÀssiga PSA-prov som en allmÀn hÀlsokontroll. Detta för att det inte alltid Àr en fördel att upptÀcka och behandla tidiga former av prostatacancer. Enligt VÄrdguiden kan en cancertumör i prostatan vÀxa lÄngsamt utan att ge nÄgra besvÀr eller sprida sig. DÀrför finns en risk att man behandlas för en tumör som aldrig skulle ha gett nÄgra problem, vilket i sin tur kan ge biverkningar som impotens och inkontinens.

Carl Eric Larsson, tycker att utvecklingen av prostatacancervÄrden gÄr framÄt och ser att det kommit nya mediciner och behandlingar som inte fanns för nÄgra Är sedan. Han hoppas och tror ocksÄ pÄ ett mer förebyggande arbete.

– Kvinnor kallas till bĂ„de mammografi och cellprovtagning. Det borde vara samma sak för mĂ€n att vi kallas till screening. DĂ„ upptĂ€cker vi cancer tidigare. I SkĂ„ne vet jag att de har infört screening för alla mĂ€n och jag hoppas att det Ă€r pĂ„ gĂ„ng i hela landet.

”Jag har den lĂ€ggningen att jag tar mig igenom saker och gör det bĂ€sta av livet. Jag tycker inte att det Ă€r nĂ„gon idĂ© att oroa sig i förvĂ€g”, sĂ€ger Carl Eric Larsson, som tack vare operation och strĂ„lbehandling har blivit frisk frĂ„n sin prostatacancer.
”Jag har den lĂ€ggningen att jag tar mig igenom saker och gör det bĂ€sta av livet. Jag tycker inte att det Ă€r nĂ„gon idĂ© att oroa sig i förvĂ€g”, sĂ€ger Carl Eric Larsson, som tack vare operation och strĂ„lbehandling har blivit frisk frĂ„n sin prostatacancer.
Prostatacancer

Cirka hÀlften som diagnostiseras med prostatacancer Àr över 70 Är.

2018 registrerades 10 825 nya fall.

Dödligheten har gÄtt ner med 24 procent under 2006-2017.

PSA, prostataspecifikt antigen, Àr ett protein som tillverkas i prostatakörteln och följer med sÀdesvÀtskan vid utlösning.

En liten mĂ€ngd PSA finns  i blodet och mĂ€ts med PSA-prov och kan ge lĂ€karen viss vĂ€gledning om en förhöjning beror pĂ„ godartad prostataförstoring eller prostatacancer.

(KĂ€lla: NPCR och VĂ„rdguiden 1177. )

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!