App ska larma sjukvårdspersonal om hjärtstopp

Region Uppsalas sjukvårdspersonal ska när som helst kunna larmas när någon i närheten får ett hjärtstopp. Det ska en ny app se till.

David Smelak är ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

David Smelak är ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Christine Olsson (TT)/Privat

Uppsala kommun2019-11-26 18:52

Sedan flera år finns det i Sverige en app- och sms-tjänst där den som vill kan registrera sig för att informeras om någon i deras närhet drabbas av hjärtstopp. Det är larmcentralen som via ett meddelande i telefonen kan informera om de får in hjärtstoppslarm.

– Den som får ett sådant meddelande kan då ta sig till den drabbade personen och genomföra hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans, säger David Smekal, ambulansöverläkare på Akademiska sjukhuset.

Den app som Region Uppsala planerar att lansera i början av februari nästa år skiljer sig emellertid från de etablerade tjänsterna. För att kunna registrera sig i den krävs nämligen en sjukvårdsutbildning, och den riktar sig specifikt till de som arbetar inom regionen.

– En av fördelarna med att larmet enbart går ut till exempelvis läkare och sjuksköterskor är att de verkligen garanterar att de klarar av att genomföra hjärt- och lungräddning, säger David Smekal.

Han betonar att det är helt frivilligt för regionens personal att ladda ner och registrera sig i appen. Utgångspunkten är att den ska meddela användare som är mindre än 500 meter ifrån personen som drabbas av hjärtstopp.

I dagsläget överlever enbart cirka tio procent av dem som drabbas av hjärtstopp om de inte redan befinner sig på sjukhus. David Smekal vill inte säga hur mycket han tror att den siffran kommer att öka med den nya appen.

– Men varenda liv som kan räddas är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!