"Åtala Erdogan för krigsbrott"

Yekbun Alp, Uppsalabo med rötter i Kurdistan, har slÀktingar som drabbats av Turkiets invasion. "En etnisk rensning sker framför vÄra ögon", sÀger hon.

Uppsalabon Yekbun Alp har flera slÀktingar som befinner sig i eller nÀra Rojava, det omrÄde dÀr turkiska soldater attackerat kurder.

Uppsalabon Yekbun Alp har flera slÀktingar som befinner sig i eller nÀra Rojava, det omrÄde dÀr turkiska soldater attackerat kurder.

Foto: Staffan Wolters

Turkiet2019-10-17 19:45

Turkiets militĂ€ra angrepp mot kurdernas sjĂ€lvstyrande region Rojava de senaste veckorna Ă€r i högsta grad verklighet hemma hos Yekbun Alp i lĂ€genheten i centrala Uppsala. 

Hon har flera slĂ€ktingar i och nĂ€ra Rojava i norra Syrien och nĂ€r nĂ€tet fungerar har hon kontakt med dem. 

– För nĂ„gra dagar sedan bombade turkiska styrkor min mosters hus i staden Nusaybin. TvĂ„ unga mĂ€nniskor som befann sig vid hennes hus miste livet, berĂ€ttar hon.

Yekbun Alp arbetar för VĂ€nsterpartiet med internationella frĂ„gor. Sedan Turkiet anfallit kurder i norra Syrien efter de amerikanska soldaternas retrĂ€tt i början av oktober har hon varit med och arrangerat demonstrationer i Uppsala för att engagera omvĂ€rlden. Under fredagen Ă€r det dags för nĂ€sta demonstration.  

EU har fördömt Turkiets militÀra angrepp. Yekbun Alp tycker det Àr dags för politiker i bland annat Sverige att agera mer kraftfullt Àn sÄ.

– Det mĂ„ste snabbt införas ett flygförbud över omrĂ„det dĂ€r Turkiet idag bombar kurder, annars kommer Ă€nnu fler att dödas. 

Hon anser att EU ska sĂ€ga upp det flyktingavtal som ger Turkiet miljarder i utbyte mot att flyktingar inte slĂ€pps in i EU.  

– Sverige borde inte finansiera det hĂ€r avtalet med en enda krona av skattemedel, sĂ€ger Yekbun Alp.

Hon tycker Àven att rÀttsliga processer ska inledas mot Erdogan för krÀnkningar av mÀnskliga rÀttigheter och dödande av civila. Dessutom begÀr hon att Sverige skickar humanitÀr hjÀlp till de kurder som drabbats.

Yekbun Alp tror att Turkiets president Recep Erdogan har som mĂ„l att rensa Rojavaregionen frĂ„n kurder.

– I Rojava lever kurder, assyrier, armenier, syrianier, araber, kristna som muslimer jĂ€mstĂ€llt med varandra. Erdogan Ă€r rĂ€dd att modellen med jĂ€mstĂ€lldhet mellan olika etniska grupper ska sprida sig till Turkiet. Han har sagt att i Turkiet Ă€r det en nation, en flagga och ett folk som gĂ€ller.

Yekbun Alp befarar att Erdogans nĂ€sta steg blir ett anfall mot kurder i norra Irak. 

– Det Ă€r nu det finns en möjlighet att stoppa honom, i morgon kan det vara för sent.

Turkiets president kallar kurderna i norra Syrien för terrorister, inte minst de som sympatiserar med organisationen PKK. PÄ det svarar Yekbun Alp:

– Vem Ă€r terrorist, den som angriper eller den som försöker försvara sig? MĂ€nniskorna i Rojava hade inte höjt vapen innan de blev invaderade av Turkiet.

"Min farbror Servan Azad var med i PKK-gerillan och dödades för tvÄ Är sedan i strider mot turkiska soldater". Det berÀttar Yekbun Alp.
"Min farbror Servan Azad var med i PKK-gerillan och dödades för tvÄ Är sedan i strider mot turkiska soldater". Det berÀttar Yekbun Alp.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!