Allt fler viltolyckor i Uppsala län

Antalet viltolyckor ökar i Uppsala län – i synnerhet kollisioner med vildsvin. Nu på hösten är risken som störst att krocka med vilt.

Nu i veckan pågår en informationskampanj om viltolyckor. Här ger civilpolisen Fredrik Engström och eftersöksjägaren Gunnar Cederberg tips till förbipasserande utanför Coop i Boländerna.

Nu i veckan pågår en informationskampanj om viltolyckor. Här ger civilpolisen Fredrik Engström och eftersöksjägaren Gunnar Cederberg tips till förbipasserande utanför Coop i Boländerna.

Foto: Madeleine Andersson

Trafikolycka2019-09-25 07:00

2018 skedde 2949 viltolyckor i Uppsala län. Det är en ökning med cirka 200 olyckor sedan 2017 och en ökning med 900 olyckor sedan 2015.

Den stigande trenden tycks hålla i sig även i år.

– Det ser ut som att vi kommer att hamna på lite över 3000 viltolyckor under 2019, säger Fredrik Engström, ansvarig för viltolycksfrågor på polisen i Uppsala län.

Rådjursolyckor är överlägset vanligast. Olyckorna med älg har minskat något de senaste åren, medan antalet kollisioner med rådjur och vildsvin ökar. Vildsvinsolyckorna har fördubblats sedan 2015. Förklaringen är enkel: vildsvinsstammen växer kraftigt.

– Vildsvin förökar sig så snabbt, så även om man försöker hålla efter dem med jakt är det svårt.

Den här veckan har Nationella viltolycksrådet en särskild kampanj i hela landet i samarbete med polisen. Fredrik Engström och hans kolleger kommer att göra extra trafikkontroller runtom i länet. Förutom att kolla hastighet, körkort och nykterhet informerar de bilister om hur viltolyckor kan undvikas samt hur man ska agera om olyckan är framme. 

Nu på hösten ökar risken att köra på vilda djur, eftersom djuren rör sig mer på grund av brunstperiod och jakt. 

–  Man bör vara extra vaksam vid gryning och skymning, för då är djuren mest aktiva. Håll ner hastigheten, särskilt om det är lite skumt. Är det lite trafik kan man köra närmare mittlinjen, säger Fredrik Engström. 

Ska man väja för vilda djur eller riskerar man då en ännu större olycka? Det finns tyvärr inget enkelt svar, meddelar Fredrik Engström, utan man får försöka avgöra utifrån situationen. 

– Kör man på en älg eller ett vildsvin är risken för skador störst. Älgarna är ju så stora att man ofta får upp dem på vindrutan medan vildsvinen är väldigt kompakta, nästan som att köra på en sten. Jag har kört på ett vildsvin själv, det smäller till och bilen kan bli rätt demolerad.

Den som kör på ett vilt djur är skyldig att meddela polisen samt markera platsen om djuret inte längre ligger kvar. Det blir därefter en jägares uppgift att hitta djuret och avliva det om det är skadat. Under spårningen är jägaren både på vägen och omkring olycksplatsen. Men enligt Fredrik Engström saktar många bilister inte ner, trots den varningstriangel och varningsljus som jägaren satt upp. 

– Där finns stora brister och vi försöker under den här veckan göra bilister mer medvetna om vikten av att respektera de som arbetar vid vägen. 

Om man kör på ett djur är man skyldig att anmäla det till polisen samt markera var olyckan inträffade.
Om man kör på ett djur är man skyldig att anmäla det till polisen samt markera var olyckan inträffade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!