Ingemar Sund var en stor profil inom den svenska folkdansen. Känd bland många för sitt engagemang för att hålla danskulturen vid liv och lätt att känna igen med sitt yviga vita skägg. Senast i lördags deltog han i och hamnade på prispallen i den traditionella Upplandsschottisen i Knivsta, en danstävling som Ingemar Sund deltagit i och vunnit flera gånger sedan starten 1968. Han avled hastigt på tisdagskvällen.
– Jag pratade med honom i lördags på dansen och då sa han att han skulle vara med nästa år också, han har ju varit med i 48 år, sedan starten. Jag har känt honom i 50 års tid. Vi har båda dansat hela livet och det var genom dansen som jag lärde känna honom, säger Maria Jansson, ordförande i Folkdansringen i Uppland som arrangerar Upplandsschottisen.
Hon berättar också att det skett stora förändringar genom åren som de båda varit aktiva inom dansen och att det var en utveckling som Ingemar Sund följde med i.
– Dans överhuvudtaget var hans grej. På 70-talet dansande han argentinsk tango när den var populär och nu var han glad över att folkdanserna och gammeldanserna är på uppgång igen. Han var en fantastiskt inspirerande dansör som alltid lyfte fram dansen och försökte få med ungdomar, säger hon.
Ingemar Sund var hedersmedlem i Strömsbergs Folkdansgille, en förening där han var aktiv i nästan 60 år, sedan tonåren. Det var i folkdansgillet som dess nuvarande ordförande Gerd Funke lärde känna honom på 1970-talet. Hon beskriver honom som ganska bestämd i sina uppfattningar och mån om de sina och sin familj. En dansare som alltid ställde upp för gillet och som bland annat agerade kavaljer åt ett barnbarn när hon skulle ta polskmärken vid olika uppdansningar.
– Det är en stor saknad och det är svårt att förstå att han inte finns längre. Jag minns hur han vid en hambotävling var kavaljer till två damer, först dansande hade med en och sedan med en annan. Han gick vidare till semifinal med båda damerna och han var nog den enda som gjort det. Tack vare honom infördes det en regel om att man bara fick tävla med en dam, säger Gerd Funke och skrattar.
Louise Cleve är en av dem som dansade med honom i Folkdansgillet i många år, både på hemmaplan och ute i Europa.
– Han värnade verkligen om dansen och har alltid varit en kulturambassadör för den. Det är en stor profil i folkdansvärlden som gått bort, men jag tycker det är fantastiskt att han fick dansa in i det sista och göra det han tyckte var roligt, säger hon.