Andreas Glingfors har arbetat som polis i Blekinge under 14 år, huvudsakligen med ungdomsbrott i olika former.
Under dessa år har han noterat hur barn och ungdomar väljer att hantera mobbing och kränkningar. De här erfarenheterna delar han nu med sig av under föreläsningar på skolor runt om i landet.
Han rivstartade sin osminkade, raka och lite tuffa föreläsning för ett par hundra elever i årskurs 5 i Tierps kommun på onsdagen med följande meningar:
"Hjälp till att straffa horan som ligger med alla ... se till att få med henne till lekparken på fredag klockan 21 ... ta gärna med rakblad och ha kul."
Han berättade att den 12-åriga flickan i ett första läge inte vågade berätta om hotet. Efter ett tag tog hon mod till sig och berättade för föräldrarna som polisanmälde händelsen.
– Enda sättet att få hjälp om du blivit mobbad eller utsatt för kränkningar är att berätta om det för en vuxen som sedan kan hjälpa dig vidare och eventuellt kontakta polisen om du blivit utsatt för något brottsligt, förklarar han.
I det aktuella fallet besökte Andreas flickans klass och berättade om det inträffade och vad det innebar att göra något sådant här.
– Ingen trädde fram och erkände, men det här var ett sätt att hjälpa och stödja flickan så att hon skulle kunna gå vidare, förklarar Andreas.
Under föreläsningen fick eleverna exempel på vad som kan hända om man skrivit kränkande saker på sociala medier och att olovlig motorcykelåkning kan påverka när man får börja övningsköra.
– Vi har fallet i Göteborg där två minderåriga flickor på sociala medier anklagade andra ungdomar för sexuella handlingar. I det aktuella fallet dömdes flickorna och fick böta 570 000 kronor. Då de var minderåriga straffades även deras föräldrar med böter på 370 000 kronor, redogör han.
Han konstaterar också att många föräldrar varken bryr sig eller inte har någon aning vad deras barn gör på internet.
– Vuxna måste visa mera intresse för vad deras barn gör på nätet.
Oliver Pettersson och Albin Holmgren som går i årskurs 5-6 i Hållnäs skola lyssnade på föreläsningen.
– Det är bra att få lära sig mera så att man vet hur man ska göra om hamnar i en konstig situation på nätet, säger Oliver Pettersson.
Albin Holmgren berättade att han hört att många utsatts för hot och andra konstiga saker på nätet.
– Jag har inte drabbats själv på något sätt, men man vet ju att det händer, säger han.