– Om vi inte överklagar domen blir det så eftersom det blir svårt att hitta någon ansvarig för nedskräpningen, säger Nina Engevi, hälso- och miljöinspektör i Älvkarleby kommun.
Under 2017 ska Bergvik skog, som äger skogsmarken, ha upptäckt flera bosättningar på deras mark. Detta anmälde företaget till polisen som avhyste bosättarna.
Efter avhysningarna utfärdade Älvkarleby kommun ett föreläggande att företaget skulle ta hand om det miljöfarliga avfall i form av bilar som lämnats kvar på platserna. Kommunen menar att företaget inte agerat tillräckligt kraftfullt och begärt att polis och kronofogde skulle avlägsna avfallet.
Bergvik skog överklagade beslutet till länsstyrelsen, eftersom man hävdade att man visst agerat i ärendet. I överklagandet sa företaget också att man inte godkänt någon miljöfarlig verksamhet eller några bosättningar. I stället menade företaget att kommunen var skyldig att städa samt utreda vem som är ansvarig för nedskräpningen, enligt renhållningslagen.
Efter att länsstyrelsen gått på kommunens linje överklagade Bergvik beslutet till mark- och miljödomstolen som valt att gå på företagets linje.
I domen säger rätten att Bergvik inte varit passivt och därför inte ska ses som ansvarig för nedskräpningen. Enligt rätten har företaget agerat omedelbart när man fått kännedom om lägren och då anmält detta till både kommun och polis för ytterligare åtgärder.