Kolare sedan 14 år tillbaka är Thomas Lindström och Lotta Lund från Strömsberg. De kolar en gång om året för att de tycker att det är viktigt att hålla traditionen levande.

– Genom det så kan kommande generationer få kunskap om hur man gjorde förr. Vi tände milan i går, fredag, och kolar i fyra dagar innan det är klart, säger Thomas Lindström.

Båda han och Lotta Lund är sotiga från topp till tå, men det hör till. Lotta steker kolbullar för den som vill ha och när mörkret faller så blir det sång och annan underhållning vid milan.

Artikelbild

| Milan måste ha luftintag i botten för att kolningen ska fungera. Här ser Thomas Lindström till att intaget är öppet.

– Alla som vill är välkomna hit. I går kväll hade vi besökare här ända till klockan ett på natten. Då har vi lyktor uppsatta. Det gör att hela platsen förändrar karaktär, säger de.

Flera hundra personer brukar besöka milan på Strömsbergsdagen. Men många fruktade lördagens regn så det blev nog bara hundra i år.

Strömsbergsdagen bjuder annars på en rad aktiviteter från knattefotboll till rundvandringar i de gamla bruksansläggningarna. För den som vill ha en lättsam dag går det att spela på chokladhjul, fika på serveringen eller ta sig en grillad korv.

Ilon Lindahl från Strömsberg och kompisen Rio Schulze från Uppsala hade satt upp en egen liten loppmarknad efter bruksgatan.

Artikelbild

| Den gamla kolarkojan har tjänat ut. Men en ny ska byggas. Till dess får kolarna sova i bilen.

– Det har gått bra att sälja, sade Ilon.