Sorundatårta
Bottnar:200 g margarin1,25 dl strösocker1 äggula50 g mald sötmandel4-5 dl vetemjölGott, hemkokt äppelmos, cirka 5 dl
Rör margarin och socker poröst. Mal mandeln och rör ner i smeten tillsammans med äggulan och slutligen vetemjölet.
Dela degen i tre delar, rulla till bollar, platta till lite och plasta in dem en och en. Låt vila i kylen några timmar.
Kavla ut till tre runda bottnar, i storlek som sockerkaksformen (helst med löstagbar botten). Tips! Använd plastfolie under degen samt mellan degen och kaveln när ni kavlar ut bottnarna så fastnar inte degen så lätt.
Klipp ut runt bakplåtspapper, använd sockerkaksformen som mall, och lägg pappret på botten av formen. Smörj och bröa kanterna på sockerkaksformen.
Varva sedan de tre bottnarna i formen med två lager hemkokt äppelmos, cirka 5 dl. (Det avslutande lagret ska vara den tredje och sista degbottnen.) Ett tips är att efter kavlingen låta plastfolien sitta kvar på undre sidan av degbottnarna, "tippa" över degen i formen upp och ner och sen dra loss plastfolien, istället för att lossa degen med händerna från folien eftersom den är så pass tunn och lätt går sönder.
Man kan spara lite deg att forma dekoration av, till exempel ett äpple, som man kan dekorera översta bottnen med.
Grädda cirka 55 minuter i 175 grader.
När kakan har svalnat, skär lite försiktigt med en kniv längs kanterna så går det lättare att ta bort kanten på sockerkaksformen.
Servera lättvispad grädde till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!