Under det gångna året har det inte regnat eller snöat tillräckligt för att grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på ordentligt, skriver VA-bolaget Gästrike Vatten AB på sin webbplats.

Gästrike Vatten ansvarar för dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby – och från i vår även Östhammar. I flera av kommunerna är vattennivåerna låga och invånarna uppmanas till sparsamhet.

– Grundvattennivåerna är låga i Gävle, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar, vi övervakar nivåerna extra noga nu. För att förbättra läget inför sommaren och hösten behöver vi invånarnas hjälp att spara vatten. Lev ditt liv som vanligt och njut av våren. Men tänk dig för hur du använder vattnet. Varenda droppe räknas, säger Karolina Stenroth, processingenjör vatten på Gästrike Vatten.

I framför allt Ockelbo och Östhammar är risken stor att bevattningsförbud kommer att krävas. "Kommande månads nederbörd och vattenförbrukning avgör om vi hamnar i ett läge som kan kräva bevattningsförbud" står på webbplatsen där också en rad uppmaningar riktas till kommuninvånarna:

"Ta en snabbdusch istället för en lång. Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Samla vatten i regntunnor för att kunna vattna i trädgården. Tvätta och diska med fulla maskiner."