UNT träffar 45-årige Björn Linde på hans kontor i Forsmark med utsikt över en av tvillingreaktorerna. Väl dold i ett fönster står Forsmarks klassiska stångjärnsstämpel med Björn Lindes namn ingraverat ihop med "VD FKA 2016-". Vilket slutår som ska ingraveras har han ingen uppfattning om.
– Jag slutade med karriärplanering för längesen och fortsätter jobba som vd så länge jag tycker att det är roligt och får vara kvar.
Under datorns skärm sitter bilder på barnen, 11 och 15 år gamla. Varannan måndag reser Björn Linde från huset söder om Varberg på västkusten via Arlanda till Forsmark i Östhammars kommun. I Forsmark har han ett övernattningsrum och hem till familjen brukar han komma vid 20-tiden på fredagskvällen. Varje lördag spelar han fotboll med andra "pensionerade" spelare vilket han kallar veckans höjdpunkt. Dessutom följer han sonens matcher och har själv ett förflutet både som ungdomstränare och spelare i division 2 med IF Leikin.
– Fotboll är ett brinnande intresse för mig. Men mitt spelande är inte mycket att skryta med, jag är bättre på att jobba än på att spela fotboll.
Och jobbar gör Björn Linde en hel del. Vardagarna är fyllda av möten om säkerhet, drift, personalfrågor och ekonomi. Strategier sätts upp och beslut ska tas.
Vad ger dig energi?
– Jag har funderat på det själv, arbetet är rätt krävande. Men jag tycker att bygden här är vacker och trevlig, och sedan ger det mig energi att jobba med människor och teknik. Kan man då ha ett bättre jobb? Jag har svårt att se det och tycker att jag har det bästa jobbet inom Vattenfall.
Forsmark och Ringhals har gemensam vd och huvudägare i Vattenfall. Tidigare var det även tal om att skapa ett gemensamt bolag. Men det är skrinlagt. Däremot har de två bolagen har ett effektiviseringsprogram som kallas "Ringfors" och går ut på att samordna tjänstefunktioner, planering, teknik och underhåll så långt som möjligt.
Finns inte risk att samordning stoppar upp saker på respektive verk?
– Kopplat till de enskilda verken och enstaka frågor finns den risken. Därför har vi sagt att vi samordnar oss där det finns ett värde, annars inte. Samordning är bara ett medel för att vi ska bli mer effektiva och inget självändamål. Det pratar vi väldigt mycket om.
Kärnkraften dras med svag lönsamhet och kraven på oberoende härdkylning som ställts efter Fukushimakatastrofen gör att investeringar i miljardklassen krävs till år 2020. Men Björn Linde ser ljust på framtiden och räknar med att Forsmark år 2021 ska ha minskat sina produktionskostnader till 19 öre per kilowattimme.
– Visst är det en utmaning för oss att skapa lönsamhet, men vilken bransch har inte utmaningar? Jag tycker att det vände genom energiöverenskommelsen i våras med löftet om att ta bort effektskatten. Vi har absolut möjlighet att bli riktigt konkurrenskraftiga och stå på egna ben.
Rekrytering är en annan utmaning. Osäkerheten som funnits kring kärnkraftens framtid har inte gjort saken lättare, och konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är hög. För att möta det har Forsmark nyligen beslutat att hyra ett nytt kontor med plats för över 40 personer i Uppsala. Distanskontor finns även i Gävle och Stockholm.
– Alla måste inte sitta varje dag på plats i Forsmark. Vi gör vad vi kan för att vara en attraktiv arbetsgivare.
Han anser att det är en dyster bild av kärnkraft som målas upp i medierna många gånger.
– Vi har 35 år framför oss med verksamhet i Forsmark, det blir en fantastiskt spännande tid med ny teknik där vi har stort behov av kompetens.