Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han menar att Östhammars kommun genom hyresavtalet med IOGT-logen kan göra sig skyldig till brott mot kommunallagen och likställighetsprincipen.
– Tanken är att en kommun ska behandla alla föreningar likadant. Det går givetvis inte att dra in absurdum, men det är klart att ger man en förening möjligheten att utnyttja lokalen kostnadsfritt samtidigt som man inte ger andra föreningar den möjligheten låter det som ett ganska klart brott mot likställigheten.
Östhammars kommunchef Peter Nyberg försvarar hyresavtalet med logen. I förhandlingen som föregick fastighetsaffären i december 2014, då kommunen köpte Storbrunnfastigheten för 19,4 miljoner kronor av IOGT-logen, blev hyresavtalet en avgörande del.
– Det finns ingen aldning i världen att ge andra föreningar samma hyresavtal som IOGT, för det är en del av en affärsöverenskommelse.
Men det är två olika avtal, ett hyres- och ett köpeavtal.
– Att det finns en koppling mellan hyresavtalet och köpeavtalet tror jag står bortom allt rimligt tvivel. Men om en annan förening skulle vilja visa film finns en mervärdesinsats som handlar om att skapa events i Storbrunn. Så för den som vill göra något på Storbrunn finns ganska stora möjligheter att söka pengar, säger Peter Nyberg.
Även kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) försvarar hyresavtalet och menar att det rimmar väl med likställighetsprincipen.
– Det var en del i affären. Det här var en del av prisbildningen kan man säga, så det är helt rimligt.
– Det har med priset att göra. IOGT har ändå betalat hyra eftersom vi fått betala ett lägre pris när vi köpte Storbrunn. Vi tyckte dessutom att det var värdefullt att den här bioverksamheten fanns på Storbrunn, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).
Professor Olle Lundin är inte övertygad om att resonemanget skulle hålla i domstol, om någon kommuninvånare skulle överklaga ett aktuellt nämnd- eller fullmäktigebeslut som har med avtalet att göra.
– Allt går tills en domstol säger att det är fel. Man kan se det som en del i köpeavtalet, ett sådant förfarande har använts ibland i vidlyftiga avtal. Ibland har domstolen accepterat det. Men ofta har domstolen sett igenom det och sagt att man får betala en högre köpeskilling och acceptera likställighetsprincipen.
Att andra aktörer har möjlighet att söka mervärdespengar för att täcka hyresutgifter saknar betydelse, enligt Olle Lundin.
– Jag kan inte se att det är samma sak. Bara för att du kan ansöka om pengar är det inte självklart att du får dem.