Nu vill han bli engelsklärare, men innan dess behöver han läsa mer svenska på Vuxenutbildningen i Gimo. Sedan hägrar lärarutbildningen på Uppsala universitet. Trots att han bara varit i Sverige i 1,5 år talar han i princip felfri svenska. Lite svårare kan det vara att förstå alla nya ord. Men det ska Luke Musinguzi få mer träning i framöver. Inom kort börjar han praktisera på Östhammars kommuns kundtjänst, Östhammar Direkt. Med stöd av handledare ska han ta emot frågor och lotsa besökare och kunder vidare i kommunens organisation.
– Mitt mål är att träffa många olika människor. Jag vill prata svenska varje dag, och lära mig så mycket som jag bara kan. Det är inte lätt att bli lärare i ett land där du inte är född, säger Luke Musinguzi.
Han berättar att han växte upp i krigets Kongo-Kinshasa. Familjen splittrades och som 14-åring flydde han till grannlandet Uganda, där han bodde i flyktingläger från år 2003 till 2015. I lägret träffade han en man med tre barn, och de barnen blev som hans syskon medan pappan i familjen köpte kläder till Luke och gav honom pengar till skola.
– Jag saknar dem, säger Luke Musinguzi kort.
Efter tio eller elva år i flyktinglägret träffade han sin pappa igen. Under den långvariga tiden i lägret undervisade Luke Musinguzi barn i engelska, och där växte intresset för att bli lärare.
– Jag tycker om att jobba med människor.
Våren 2015 – efter tolv år på flykt – fick Luke Musinguzi träffa personal från FN:s flyktingorgan UNHCR, som gör bedömningar om en person kan räknas som kvotflykting. Som kvotflyktingar räknas personer som varken kan återvända till sitt hemland eller leva i säkerhet i det land dit de flytt.
– De sa att det finns ett land som heter Sverige. Där accepterar de att hjälpa dig.
I maj 2015 landade Luke Musinguzi i Sverige, och i dag bor han med permanent uppehållstillstånd tillsammans med sin pappa i en hyreslägenhet i Österbybruk. På fritiden spelar han fotboll med Almo, på mittfältet. Särskilt många svenska vänner har han inte ännu. Några har han träffat via Röda korsets verksamhet Kupan i Gimo, som han uppskattar mycket. Bland annat har han lärt känna en nästan jämnårig svensk kille.
– Men han har flyttat till Uppsala. Det är svårt att få svenska vänner, säger Luke Musinguzi som hoppas att det ändrar sig med tiden.