Skolelever planerar egen stad

Hur bygger man en ny stad, och vem bestämmer vad? Högstadieelever från fyra klasser på Österbyskolan har lärt sig en hel del om saken.

Debatt med respekt. Elever från Österbyskolan på SKB:s Östhammarskontor. Debatten mellan olika intressenter om den planerade staden "Forsbruk" eller "Östmark" leddes av SKB:s Hanna Glumoff Karlsson.

Debatt med respekt. Elever från Österbyskolan på SKB:s Östhammarskontor. Debatten mellan olika intressenter om den planerade staden "Forsbruk" eller "Östmark" leddes av SKB:s Hanna Glumoff Karlsson.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2017-12-13 16:15

En av grupperna i årskurs 7 som UNT träffade på tisdagen vid SKB:s Östhammarskontor hade ritat "sin" stad i form av en cirkel – med endast två in- och utfarter och i övrigt skog runt omkring.

– Då blir det lättare att stoppa tjuvar. Man kan ju inte ta bilen genom skogen, förklarade Martin Pettersson och Lilly Eriksson.

Vägar och kommunikation, kollektivtrafik, sophämtning, vindkraftverk, reningsverk, barn- och ungdomspsykiatri, sjukhus, skola, förskola, sim- och sporthall, äventyrsbad, bowling, närproducerade livsmedel, gallerior, biograf, ungdomsgård och mycket annat kom eleverna fram till att en ny stad bör ha.

Efter att eleverna fått planera sina städer avslutades dagen med en debatt där eleverna utsetts till företrädare för olika intressenter inför planerna på en ny stad – Forsbruk eller Östmark – mellan Österbybruk och Forsmark i Östhammars kommun. Gruppen "Bevara Österbybruk" pläderade för att ingen ny stad skulle byggas, av oro för att Österbybruk skulle överges och bli en spökstad.

– Herrgårdsområdet i Österbybruk är en viktig del av historien och bruket är viktigt för framtiden, sa Sally Fagerlund.

Men "Österby Framtidsgrupp" menade att det var dags att bygga en ny, miljövänlig stad.

– Man kan inte leva kvar i det gamla och ruttna, argumenterades det vilket ledde till en del skratt.

Bevara Österbybruk undrade i fall det var sant att framtidsgruppen fått dyra bjudresor från "Stora byggföretaget".

– Ingen kommentar, sa byggbolagets Emelie Sjöberg som även lovade att man skulle se till att det fanns både biogasbussar, spårvagnar och fungerande snöröjning i den nya staden:

– Vi har mycket pengar.

Kommunen var också representerad i debatten med politiker och tjänstemän. "Politikern" Maja Sundström trodde inte att intresset för gamla k-märkta hus var något som skulle locka så många besökare jämfört med den nya stadens attraktioner. Men det skulle nog gå att bevara Österbybruk, även om den nya staden byggs, ansåg kommunen.

Efteråt fick eleverna rösta om de ville ha någon ny stad. Det ville de flesta – bara två var emot.

Flera elever gillade Östhammarsbesöket. De som UNT talade med tyckte att det varit kul att bygga sin egen stad och att de lärt sig en del om att argumentera och improvisera i debatten.

Startskott för skoltävling

Fyra klasser från Österbyskolan har gästat SKB:s Östhammarskontor där de med lärarna Annika Jendelöv och Mattias Svarfvar och SKB:s kommunikatör Hanna Glumoff Karlsson fått gå igenom vad som behövs för invånarna och hur de själva skulle vilja bygga upp ett nytt samhälle. Tjänstemän från Östhammars kommuns bygg- och miljöförvaltning har också gjort besök och svarat på frågor.

Övningen i Östhammar var startskottet för Österbyskolans deltagande i den nationella tävlingen Future city, som ger elever i årskurs 6 till 9 tillfälle att ta på sig rollen som samhällsbyggare och bygga framtidens hållbara stad. I vår ska slutresultatet levereras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!