Teaterföreställningen riktar sig till barn i åldern 5 till 8 år, och handlar om Sullet som en dag bestämmer sig för att bli klimathjälte.

– Jag hade tänkt i några år att jag ville göra en pjäs som handlar om miljöfrågor och är riktad till barn. Premiären var i december i Stockholm förra året, sedan har vi spelat i Jönköping och nyss var vi i Luleå, berättar Elina Mattsson på telefon.

Varför en barnpjäs om miljöfrågor?

– Jag tycker att det är viktigt att börja i en tidig ålder, även om barnen inte förstår de stora sammanhangen. De får ändå en grundinställning att man måste värna om miljön och hjälpas åt att ta hand om naturen.

Hur känns det att vara tillbaka på hemmaplan och ge en pjäs där du är både producent, manusförfattare och skådespelare?

– Det ska bli jätteroligt! Det är kul att komma tillbaka, jag gick ju KMT (estetiskt program) på Bruksgymnasiet innan jag flyttade till Stockholm.

Vilka reaktioner har ni fått på pjäsen hittills?

– Det har varit väldigt positiva reaktioner. På flera förskolor har man jobbat med frågorna, så barnen hade lite förkunskaper. Det är stora frågor, men barn ändå tar till sig vad det handlar om och har egna tankar och funderingar. ´

Medverkande på scen är Ala Riani, Christian Arnold och Elina Mattsson. Arrangör är Östhammars bibliotek, fri entré gäller.