Öregrunds krogar redo för turisterna

Sommaren står för dörren och Öregrunds krogar gör sig redo för att möta turistanstormningen. Flera krognyheter märks på orten.

Slupen består. Men både Söderströms, Hummelgrund och före detta Terrassen förändrar sina koncept.

Slupen består. Men både Söderströms, Hummelgrund och före detta Terrassen förändrar sina koncept.

Foto: Josef Nylén

Öregrund2017-05-26 07:10

I det som tidigare var Café Villan på Strandgatan pågår arbetet med att renovera inför att nya Øregrundh Tapasbar ska öppna någon gång i juni. De som står för driften är Knivstaborna Philip Hård af Segerstad och Daniel Marincic ihop med redan väletablerade Öregrundskrögaren Josef Kirik. Tillsammans har de startat paraplynamnet "Öregrundskrogar" som förutom tapasbaren består av Terrazzo (tidigare Terrassen), Hummelgrund och Slupen Bistro & Bar.

UNT träffar dem över en kaffe på Terrazzo, som har fått inriktningen italiensk krog med rutiga dukar och balsamvinäger på borden.

– Mat, vin, drinklista, inredning... Allt på det här stället ska andas Italien, säger Daniel Marincic med övertygelse.

Han och Philip Hård af Segerstad har tidigare jobbat som säljare för restauranggrossisten Martin & Servera. I höstas bestämde de sig för att bli kompanjoner till Josef Kirik efter att ha kommit fram till ett koncept som de tror på.

– Det är enormt mycket folk som kommer till Öregrund, inte minst från Stockholm, Gävle och Uppsala, säger Philip Hård af Segerstad.

Josef Kirik började sin bana i Öregrund med att köpa Slupen för ett antal år sedan. Efter det har han tagit över Terrassen och i fjol köpte han också konkursade restaurang Hummelgrund. I år tillkommer alltså Öregrunds tapasbar. Josef Kirik står som ägare för samtliga fastigheter men lyfter fram sina nya kompanjoner när det gäller driften.

– Det går inte att driva allting själv när det är säsong. Man måste vara ett team för att få ihop det och hålla hög kvalitet. Grunden är att alla krogar har samma kassasystem så att det ska vara enkelt att hoppa in om någon är sjuk, säger Josef Kirik.

Runt 35 säsongsanställda kommer de fyra krogarna att ha. Dessutom tillkommer vakter och DJ:s. Restaurang Hummelgrund fortsätter som nattklubb och har premiär nu på lördag. Från midsommar och framåt ska det vara nattklubb både fredagar och lördagar. Dessutom får köket inriktningen "skärgård steakhouse" med mycket grillat och företrädesvis amerikanska viner och ölsorter. Tapasbaren kommer att ha smårätter från hela världen och en diger vin- och drinklista.

– Det finns inget liknande i Öregrund, säger Philip Hård af Segerstad.

I närheten av Øregrundh Tapasbar ligger Söderströms Veranda som från i år heter Söderströms Grill & Plock. Här kan kunderna sätta ihop sin egen matmeny, är konceptet. Delägaren George Markarian säger att allt som är nytt i krogväg i Öregrund är välkommet. Men han menar att de restauranger som nu går under paraplynamnet "Öregrundskrogar" alltid har funnits i Öregrund om än under andra namn och med andra inriktningar.

Desto mer gläds han åt nyheten som UNT rapporterat om att stjärnkocken Melker Andersson ska vara på gång att etablera sig i Öregrund, mittemot Söderströms, och söker personal från midsommar. Melker Andersson driver flera kända krogar med Danyel Couet och han står också bakom Miss Voon i Uppsala.

– Det är fantastiskt. Att ett namn som Melker Andersson vill etablera sig i Öregrund visar att orten är på uppåtgående. Det här var det bästa som kunde hända, säger George Markarian.

Ser du inte risker med ökad konkurrens?

– Jag ser det aldrig som konkurrens, utan som komplement.

Nästan exakt samma ord använder Daniel Marincic vid Öregrundskrogar.

– Det är bara bra om det kommer duktiga personer hit. Ju fler krogar, desto mer människor. Det sätter dessutom press på oss att leverera mat och dryck med hög kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!