Från år 1997 till 2010 skedde inga höjningar alls av VA-taxan. Det får dagens VA-kollektiv betala för. Flera höjningar har skett – senast med 20 procent inför år 2017 – och nu är det alltså dags igen. Vid senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott presenterades förslag på en höjning med 15 procent från 1 april år 2018. Höjningen har aviserats tidigare i samband med att Gästrike Vatten AB tog över verksamheten i fjol. Även budgeten för år 2019 är underfinaniserad, vilket gör att styrelsen för Östhammar Vatten AB – som är en del av Gästrike Vatten med kommunalråden i ledningen – föreslår ytterligare en höjning med tio procent nästa år.
Förstärkning behövs bland annat för att bära organisationskostnader som tidigare täckts av Östhammars kommun, utanför VA-kollektivet. I reda pengar handlar det om en höjning per månad på 120 kronor (förbrukning 150 kubikmeter/år) i vår och 137 kronor/månad år 2019 för en normal villa. För en lägenhet med motsvarande förbrukning handlar det om en höjning på ungefär halva beloppet.
Frågor om förändrad VA-taxa ska tas upp av kommunstyrelsen och fullmäktige. Tidigare höjningar har inte gillats av alla partier och effektivisering har efterlysts.
– Man kan ha synpunkter på det här förslaget. Vi har inför kommunstyrelsens möte efterfrågat redovisning från Gästrike Vatten om effektiviseringar och vilka rationaliseringar, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) som även är ordförande i Östhammar Vatten.
Han påpekar samtidigt att kommunens geografi med långa avstånd mellan tätorterna, flera vatten- och reningsverk samt mycket berg gör att kostnaderna blir höga. Även oppositionsrådet P-O Olsson (M) ingår i styrelsen för Östhammar Vatten och står bakom förslagen på höjda taxor för vatten och avlopp.
– Underhållet har varit eftersatt i många år, helt enkelt. Man kan även fundera hur det är med underhållet i en del andra kommuner som har lägre taxa.
Bolaget Östhammar Vatten vill att Alunda och Österbybruk i framtiden ska försörjas via en ny vattenledning från Örbyhus i Tierps kommun. Beslut är dock inte fattat i fullmäktige ännu, och kostnader för arbetet med en överföringsledning någon gång mellan åren 2018 och 2020 ingår inte i budgetunderlaget och förslaget om höjda taxor. Hur finansiering ska lösas avgörs efter projektering, är planen. Kostnaden uppskattas till mellan 150 och 200 miljoner kronor.