Videon är inte längre tillgänglig
Vid en pressträff i Östhammars kommunhus presenterade S/C-majoriteten sitt budgetförslag för år 2018 samt flerårsplan 2019-2021. Inledningsvis talade kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) och kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) om den gynnsamma befolkningsutvecklingen.
– Snart är vi uppe i 22 000 invånare och befolkningsökningen verkar hålla i sig. Det betyder mycket för skatteunderlaget och för effektiviteten i välfärden, sa Jacob Spangenberg.
Margareta Widén Berggren nämnde gemensamma satsningar för att vara en hållbar och attraktiv arbetsgivare. Heltidstjänster, sjuktal, ungas hälsa, jämställdhetsarbete och kompetensförsörjning räknades bland annat upp.
– Bra verksamheter med god kvalitet är viktigt för inflyttningen, men vi vill också att människor ska vilja stanna kvar och utvecklas i vår kommun. Det handlar både om skola och välfärd och om en rik fritid där vi växlar upp nu.
Inom socialnämnden lyftes särskilda insatser för demensvård och för personer med psykisk ohälsa.
– Det är två grupper som är högprioriterade för oss, sa socialnämndens ordförande Kerstin Björck Jansson (C) som också listade utökad öppenvård, digitalisering och satsning på nya hyresbostäder i Gimo för personer med psykisk funktionsnedsättning.
En nyhet levererades av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Lennström (S). I Östhammar ska en ny sporthall byggas i anslutning till den slitna Frösåkershallen. År 2020 kan sporthallen stå klar, är målet. Projektet löper därmed parallellt med den nya "storskolan" för 600 elever i årskurs 4-9 som ska ersätta Frösåkersskolan (åk 7-9).
– Vi har lyssnat in ett behov som finns hos våra föreningar och medborgare om att få till mer yta att bedriva verksamhet på, sa Jonas Lennström.
Sporthallsfrågan har dragits i långbänk. Hur kom ni på det här nu?
– Det är så klart en strategisk satsning för kommunen att få till den här anläggningen i Östhammar i och med att den är närliggande till skolan och att vi har sådant otroligt tryck på våra sporthallar. Frösåkershallen börjar dessutom bli sliten och den ska också renoveras.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell (S) sa att det för skolans del inte finns något större behov av en ny sporthall, trots att Frösåkersskolans idrottslärare uttryckt en annan uppfattning. Men han menade ändå att en ny sporthall hade en del poänger.
– Det blir en tryggare miljö för eleverna med fler omklädningsrum, även om behovet av lekyta inte är enormt.
Kerstin Björck Jansson (C) flikade in att det för bland annat pensionärsorganisationerna finns ett skriande behov.
– De kan dessutom ta halltider på förmiddagar. Man ska se det här som en ren välfärdssatsning.
Prislappen för en ny sporthall i Östhammar uppskattas till cirka 30 miljoner kronor. Det betyder ökade driftkostnader för kultur- och fritidsnämnden på ett par miljoner kronor per år.
– Vår avsikt är att tillföra kultur- och fritidsnämnden de resurser som behövs i driftbudgeten från år 2019, det är en självklarhet, sa Jacob Spangenberg.
Också i Alunda vill S/C-majoriteten satsa på en ny sporthall. Men det kommer i senare skede – först år 2022 kan projektering inledas i det fallet.
– Alunda växer och man är trångbodda redan i Olandshallen, efterfrågan är större än vi kan möta upp, sa Jonas Lennström.