SKB:s driftledningsproblem uppmärksammades av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) för flera år sedan. Bland annat har det glappat mellan olika chefers ansvar och handlingsutrymme och det har även varit otydligt var eller hur beslut med betydelse för säkerheten har fattats. "Sammantaget ställer sig SSM frågande till om SKB med identifierade brister i ledning, styrning och uppföljning av verksamheten vid Clab och SFR kan uppnå och vidmakthålla ett effektivt djupförvar" skriver myndigheten i ett föreläggande från april 2014.
I den senaste samlingsrapporten ger SSM kärnbränslebolaget omdömet "oacceptabelt" inom området ledning, styrning och organisation. Måttliga till stora brister har konstaterats kring ansvar, befogenheter och samarbetsförhållanden samt beslutsfattande i säkerhetsfrågor.
Myndigheten bedömde visserligen efter en granskning av SKB:s svar att bolaget har förutsättningar för att komma tillrätta med bristerna. Men det återstår "mycket arbete innan effekter av åtgärder, ur ett helhetsperspektiv, kan påvisas i praktiken" skriver SSM i Samlad strålsäkerhetsvärdering i maj 2015.
Strax före jul kom den nya tillsynsrapporten från SSM som UNT skrivit om (se fakta). Rapporten bygger på ett tjugotal intervjuer med anonyma medarbetare, och visar enligt SSM att företaget har mycket allvarliga problem med sin säkerhetskultur.
UNT intervjuade i december SKB:s vd Christopher Eckerberg som först inte ville svara ja på frågan om SKB:s ledning tog rapporten på allvar, utan avvakta analysgruppens arbete. När han fick förhandsläsa sina citat ändrade han sig:
– Självklart, men det är viktigt att komma ihåg att vi som företag befinner oss på en förändringsresa och i en sådan är det naturligt att det finns olika syn på utvecklingen.
I dagarna har SKB:s ledning och analysgruppen haft sina första möten om hur bolaget går vidare.
Roger Ingvarsson är huvudskyddsombud och ingår i analysgruppen. Han såg mötet som ett viktigt första steg.
– Företagsledningen ingår inte i analysgruppen, utan man har tagit in personer från olika delar av företaget. Det tycker jag är bra. Vi diskuterade vad som stod i SSM-rapporten och kom fram till olika handlingsalternativ som ska sammanställas. Företagsledningen ska också jobba med rapporten och det kommer att mynna ut i ett antal punkter som vi ska jobba vidare med.
Enligt Roger Ingvarsson kände alla på mötet igen sig, mer eller mindre, i det som står i SSM-rapporten.
– Jag tycker nog att alla har liknande bild. Det kan vara otydligt och det finns en del missnöje i företaget. Sedan är det beroende på var man jobbar i organisationen, företaget är stort och man jobbar med väldigt olika frågor.
Roger Ingvarsson poängterar att företaget växer.
– Jag tycker inte det är så konstigt att det kan bli problem ibland. Men det gäller att få ihop helheten och det här är viktiga frågor att jobba med. Jag hoppas verkligen att något kommer ut av detta också så det blir tydligare och att SSM känner att SKB svarar upp mot den kritiken man ger.
UNT har även talat med flera fackliga företrädare på SKB, som har drygt 500 anställda fördelat inom Oskarshamns och Östhammars kommuner samt på huvudkontoret i Stockholm.
Bo Johansson vid Ledarna säger till UNT att bristerna som SSM-rapporten tar upp är kända och även har lyfts av de fackliga organisationerna för över ett år sedan.
– Vår kritik gäller ju inte hela företaget utan bara vissa delar. Företagsledningen har därför haft svårt att riktigt ta det här till sig, trots våra påstötningar har man uppfattat det som normalt missnöje. Men nu inser man att det inte är så, säger Bo Johansson.
Enligt hans uppfattning märks det nu i organisationen att ledningen tar kritiken på allvar.
– Flera chefer ställer sig frågan hur man kunnat missa detta, vi tycker det är ett stort steg i rätt riktning. Fortsätter man på den inslagna vägen kommer vi få den öppenhet vi önskar. Vi sitter nu i förhandlingar med företaget och har en bra dialog.
Bo Johanssons uppfattning är att det finns en otydlighet i ledning och styrning som leder till konflikter och vantrivsel på vissa avdelningar.
– I ett normalt företag finns det alltid personer som inte trivs, men hos oss sticker det ut på vissa avdelningar. Jag utgår från att det som nu inletts kommer leda till konkreta åtgärder.
Marika Westman vid Saco vill inte gå in på frågor om arbetsmiljön på SKB i nuläget.
– Det finns ett pågående analysarbete och det är företagsledningens ansvar att hantera det här. Vi får se vad de lyckas åstadkomma, säger Marika Westman som anser att det är en självklarhet att det ska vara högt i tak på bolaget.
– När det handlar om säkerhetskultur är det oerhört viktigt att anställda vågar lyfta frågor, speciellt i vår bransch med radiologisk verksamhet.
Carina Gottfridsson vid Unionen är försiktig med att dra generella slutsatser utifrån SSM:s tillsynsrapport. Hon påpekar att det i alla stora organisationer finns anställda som inte alltid trivs med att gå till jobbet.
– Det går inte att säga överhuvudtaget vad det här står för, men det är inget man får nonchalera.
Hur utbredda problemen är och vad som kan göras åt dem ska nu utredas.
– Jag har inget facit, ärendet måste få ha sin gilla gång. Vi vill ha reda på vad som pågår och därför har vi lyft frågan.
Läs mer: