Det var i december som 14 stycken 25-liters dunkar med bilolja samt flertalet oljefyllda sopsäckar hittades i ett vattenförande dike på SLU:s mark i Knivsta kommun. Utsläppet väckte oro för spridning till en enskild dricksvattentäkt i närheten. Magnus Malmström är miljöinspektör på Knivsta kommun.
Hur har miljön påverkats av utsläppet?
– I nuläget vet vi inte exakt vilka effekter oljeutsläppet kommer få på den intilliggande miljön. Oljan dumpades i ett vattenförande dike och det är en stark lutning ner mot Mälaren. Vi har inga undersökningar som visar exakt hur oljan transporteras genom jorden.
Just nu väntar han på analysprov från dricksvattentäkten som ligger i närheten av utsläppsområdet. Till våren och hösten kommer ytterligare prover att tas och sedan även 2019 och 2020.
– Där oljan dumpades har det bildats en lokal förorening, vilket dödat mikroorganismerna i marken. Ett hushåll bor i närheten av utsläppet och de kan dricka sitt vatten tack vare den snabba sanering som utfördes när oljan hittades.
Michael Gustafson är polisutredare vid Uppsalapolisen. Han berättar att polisen ägnat sig åt spaningsarbete sedan händelsen.
– Vi har ett samarbete med externa aktörer, men behöver fler tips från allmänheten. Just nu har vi ett spår att följa upp. Om det inte leder någonvart kommer vi avvakta med utredningen. Hittar vi inget nytt den kommande månaden, läggs fallet ner.