Det var inte utan protester som en ny typ av avtal skulle skrivas på mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Knivstabostäder. Men under det stormöte som arrangerades före midsommar, var en majoritet för ett undertecknande, enligt Hyresgästföreningen och Knivstabostäders representanter.
– Efter mötet skrev därför nästan alla i förhandlingsdelegationen under avtalet, säger Mattias Jonsgården, fastighetschef på Knivstabostäder.
Bakgrunden till avtalet är att fastighetsägaren är inne i ett läge där man antingen måste göra stora renoveringar av de slitna 60–70-talshusen, eller måste sälja dem.
Många rubriker har under senare år skapats kring renoveringar i hyreshusområden. Personer med låga inkomster har tvingats flytta på grund av kraftiga hyreshöjningar.
– Bakgrunden är att man inte får ta betalt för underhåll, men att man får ta betalt för standardhöjningar. För att kunna höja hyrorna väljer många fastighetsägare att göra lyxrenoveringar i fungerade lägenheter, genom att exempelvis lägga in golvvärme, nytt kakel och klinker som hyresgästerna inte frågat efter, säger Mattias Jonsgården.
I Knivsta lovar man nu att ta till andra grepp.
– Vår tanke är att jobba mer långsiktigt för att kunna ha kvar våra hyresgäster och ändå ha råd att behålla allmännyttan som är viktig för kommunens bostadsförsörjning, säger Mattias Jonsgården.
I höst ska en samrådsgrupp sättas ihop med representanter från hyresgästerna och Knivstabostäder. Gruppen ska sedan, år för år, gemensamt utvärdera vidtagna åtgärder, med åtföljande kostnader, samt planera för kommande åtgärder.
Avtalet handlar bland annat om att använda teknik som gör att hyresgästerna kan bo kvar under åtgärderna och leder till att man sparar pengar. Den här modellen beräknas även bli billigare genom att kök och badrum som nyligen renoverats ska sparas och genom att man sätter in energibesparande ventilation som sänker elkostnaderna.
– Om det kommer statliga subventioner kommer vi också att kunna dra nytta av dessa genom att vi förhandlar om åtgärder varje år, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) har i flera år tittat på hur man på bästa sätt kan renovera Sveriges miljonprogramområden. Nu vill de följa Knivstamodellen BoKvar som de tror kan bli något att presentera för rikspolitikerna om några år.
– Forskarna har kommit fram till att renoveringarna behöver vara både socialt, miljömässigt, ekonomiskt och tekniskt hållbara. Därför blev de glada över att vi också hade med den tekniska biten i vår modell, säger Mattias Jonsgården.
Även Hyresgästföreningen på nationella planet är intresserat av modellen.
– Ja det finns ett intresse av det här. Att undvika lyxrenoveringar som i sin tur kan ge kraftiga hyreshöjningar ligger förstås i vårt intresse, säger Lena Jansson Nordin.