1. Vem är Linnea Dunér?
– Jag är uppväxt i Sollentuna i en bokskrivar- och bokläsarsläkt där min mamma är barnboksförfattare, pappa ivrig bokläsare och där min morbror Edward Blom bland annat skrivit kokböcker. Jag är beslutsam när jag bestämt mig för något, och jag är kreativ, framför allt när det gäller text och grafik. Jag vill också göra allvar av de drömmar som är uppnåeliga – resten nöjer jag mig med att fantisera om, bland annat genom att skriva böcker.
2. Hur ser din vardag ut?
– Jag jobbar deltid i Vittinge församling, sedan är jag frilansande webbredaktör i kombination med skrivandet. Jag är en djurälskare och lägger en del tid på mina nio kaniner och tre vaktlar. Djurintresset och längtan efter stillhet gjorde bland annat att jag sökte mig ut på landet för fyra år sedan – att bo i en lägenhet i stan är ingenting för mig.
3. När kom skrivandet in i ditt liv?
– Det har funnits där så länge jag kommer ihåg. Första böckerna skrev jag när jag var tre år, det var vikta A4-papper med bland annat en historia jag gav namnet Cirkus i Norrbo. I ungdomen skrev jag hästböcker och noveller, och jag har alltid tänkt att jag någon gång i livet skulle ge ut en bok.
4. När började du skriva Det sjunger i isen?
– Fröet till historien såddes under en bilresa från mina morföräldrar genom ett vinterlandskap 2011. Stämningen väckte bilden av en ung kvinna i en snöstorm - som blev kvar i mitt huvud. Jag skrev stora delar av boken, sedan blev den liggande, innan jag tog tag i den igen och färdigställde den sedan jag flyttat till Morgongåva.
5. Hur vill du beskriva boken?
– Det är en historisk roman på sammanlagt 432 sidor som tar avstamp hos tre systrar i en prästfamilj i 1870-talets Sverige. Historien tar fart när en av systrarna försvinner – vilket drastiskt förändrar de två övriga systrarnas liv.
6. Vad driver dig i ditt skrivande?
– Bland annat fascinationen för historia och historiska miljöer, men också en vilja att kunna ge uttryck för sådant som inte går att uppnå i vardagen. Vissa drömmar går att uppnå, och de som inte går att uppnå försöker jag gestalta i mina böcker. Det har också varit fascinerande att få uppleva hur karaktärerna i boken blivit alltmer verkliga, ja, ibland har det faktiskt känts som att de har tagit historien framåt själva.
7. Varför väljer du att skriva en trilogi?
– För att både jag själv och de som fått provläsa historien är nyfikna på hur det ska gå för personerna i boken. Jag har för övrigt skrivit klart bok nummer två, och har även påbörjat den tredje boken. Trilogin spänner över cirka tio år.
8. Vad har varit roligast kontra svårast i bokskrivandet?
– Det bästa har varit att driva själva projektet, jag skriver för mitt eget förlag Humle och har formgett allt själv, även omslaget. Tuffast att göra har för övrigt varit omslaget – jag hade en helt annan idé från början som jag fick slänga och börja om.
Förhoppningen är att boken ska tas väl emot och att läsarna ska bli nyfikna på hur det går för huvudpersonerna – så att de även vill läsa de två övriga böckerna i trilogin.