Skärgårdens förskola får leva – just nu

Efter hot om nedläggning är det nu beslutat att Skärgårdens förskola i Gårdskär får vara kvar, i alla fall för tillfället.

Sedan ett år tillbaka har Skärgårdens förskola i Gårdskär varit nedläggningshotad.

Sedan ett år tillbaka har Skärgårdens förskola i Gårdskär varit nedläggningshotad.

Foto: Albin Bogren

Gårdskär2019-10-29 18:32

Det var under senaste Kommunfullmäktige som beslutet togs. Förskolan har hotats av nedläggning i ett års tid, något som har upprört många Gårdskärbor.

Lars Skytt (S), ersättare i kommunfullmäktige är kritisk mot beslutet men poängterar att han inte nödvändigtvis tycker att förskolan borde läggas ner.
– Man borde ha avvaktat med att tagit ett beslut till dess att budgeten för 2020 är klar. Utbildning- och omsorgnämnden har ju ett stort underskott och en bidragande orsak är förskolan.

För ett år sedan väcktes frågan om huruvida Skärgårdens förskola ska få finnas kvar. Vid besparingstider pekades förskolan, med endast en avdelning och femton barn, ut som olönsam. Förslaget var att flytta barnen i Gårdskär till Tallbackens förskola i Älvkarleby, som har en tom avdelning. Något som skulle innebära en besparing på 700 000 kronor per år.

Trots besparingsmöjligheten landade utbildning- och omsorgsnämnden i beslutet att förskolan ska få vara kvar. Detta kan dock komma att ändras, enligt Jenny Dahlberg som är ordförande i nämnden.
– Just nu finns det inget beslut om att lägga ner förskolan men vi avfärdar det inte för all framtid. 

Jenny Dahlberg menar att förskolan är viktig för både hela kommunen och Gårdskär men att nämnden behöver göra allt för att få ner sina kostnader. I år beräknas de gå 13 miljoner kronor back.
– Vi får vända på varenda sten för att spara pengar. Vi får se hur det blir med förskolan när budgeten för nästa år är klar.

Jenny Dahlberg är ordförande för utbildning- och omsorgsnämnden i Älvkarleby kommun.
Jenny Dahlberg är ordförande för utbildning- och omsorgsnämnden i Älvkarleby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!