Omorganisationen av försvarsledningen och utflyttningen av flygets, marinens och arméns staber från högkvarteret i Stockholm bland annat av säkerhetsskäl blev offentliga för ett drygt år sedan. Då stod valet för arméstabens del mellan Livgardet i Kungsängen och Enköping. Länge såg Kungsängen ut som huvudalternativet.
– Att valet föll på Enköping är rationellt i den befintliga infrastrukturen, men också i kombination med utvecklingen på respektive regemente, säger Karl Engelbrektson.
Han hänvisar till att det redan pågår en utveckling av lokaler vid Enköpings garnison vilket räknats till fördel för Enköping.
Köp av lokalerna Bahcos tidigare lokaler invid Stockholmsvägen i Stenvreten som nu ägs av fastighetsbolaget Kungsleden, ingår i garnisonens fastighetsutveckling.
– Vi omorganiserar och bygger ett robust nationellt försvar. Att inte längre ha staberna samlade i Stockholm är en del, att ha våra verksamheter i lokaler som vi har full rådighet över, är en annan del, säger Karl Engelbrektson.
Åren 1998- 2003 var arméns ledning placerad i Enköping och hade då lokaler i höghuset i Stenvreten. Sedan dess har området inhägnats och grindarna är låsta.
Stängsel och låsta grindar ändrar inte att höghuset ligger ett stenkast från en genomfartsled.
Är det en säker placering för högsta arméledningen?
– Planen är att arméstaben placeras i höghuset men det är avhängigt säkerhetsaspekter. I dag handlar mycket om cyber- och it-säkerhet och vi måste kunna ta emot gästande förband och representanter för andra länder med full säkerhet. Det finns väldigt goda förutsättningar att klara det med den höga kompetens som finns inom garnisonen, säger Karl Engelbrektson.
Den stab han kommer att leda omfattar 150 personer, femtio fler än arméledningen 1998-2003 som inte kunde bemanna alla tjänster.
Går det att besätta alla tjänsterna i den nya Enköpingsbaserade arméstaben?
– All omorganisation tar tid. Dels att ställa om mentalt, dels en praktisk omställning för den som ska pendla eller som skulle vilja flytta. Bostad, skolor, arbete för medföljande…
Han värjer sig mot att hans stab skulle konkurrera med Ledningsregementet om officerare:
– Det är naturligtvis en fördel att högt kvalificerade officerare finns inom garnisonen, men det får inte leda till att vi konkurrerar på ett osunt sätt om personal.
Kommer Karl Engelbrektson att flytta till Enköping?
– Näe, jag är för gammal, säger arméchefen född -62.
När överbefälhavare Micael Bydén nyligen presenterade försvarets långsiktiga materielbehov gällde två av tre nödvändiga satsningar som nämndes armén.
Är armén mera underfinansierad än flyget och marinen?
– I en obalanserad ekonomi har det varit viktigt att bevaka gränserna och då har mycket gått till flyget och marinen. Armén har ett relativt stort återtagande, säger Karl Engelbrektson.
Försvarets insats i Mali togs upp i intervjun som gjordes samtidigt som medier först rapporterade att FN-insatsen i Mali kan behöva avslutas i förtid av ekonomiska skäl.
Stämmer ryktet att försvarsmakten lämnar Mali och i stället delta i en insats i Sydsudan?
– Inget pekar på att våra planerade rotationer i Mali kommer att ändras. Om Sydsudan kan jag bara säga att det går så många rykten.
– Vi kan klara fler internationella uppdrag, men vi kan behöva ändra karaktären på de bidrag som vi lämnar. Många uppdrag nu består av utbildning och rådgivning, och då används våra officerare som behövs här hemma för utbildning av värnpliktiga.